bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Zaradili 20.000 dolara na tišini
‹ Fun novosti

Zaradili 20.000 dolara na tišini 07.05.

Vulfpeck, band iz Los Anglesea, u ožujku je na glazbenom streaming servisu Spotify objavio album 'Sleepify'. Ništa neobično, osim što na cijelom albumu nema ničeg osim tišine. Bend svojim fanovima preporuča da album slušaju dok spavaju

Dečki iz benda Vulfpeck nisu imali love za pokretanje nove turneje i dosjetili su se ingenioznog načina kako zaraditi . U ožujku su na Spotify, popularni streaming servis, postavili novi album 'Sleepify' koji sadrži deset pjesama dužine tridesetak sekundi. Pjesme su naslovljene z, zz, zzz i tako redom, a niti u jednoj pjesmi ne čuje se ama baš ništa.

Pozvali su fanove da slušaju 'Sleepify' dok spavaju i trik je upalio. U slijedećih su mjesec dana od streamanja zaradili više od 20.000 dolara, ali izgleda da se ovakav način lake zarade nije svidio čelnim ljudima Spotifyja. Album je ubrzo uklonjen sa servisa, a glasnogovornik Spotifyja nazvao je album 'pametnim trikom' i 'kopiranjem rada Johna Cagea'.

Naime, američki skladatelj John Cage još je 1952. napisao skladbu 4'33" koja se sastoji od 4 minute i 33 sekundi apsolutne tišine. Štoviše, ova se skladba i dan danas izvodi na koncertima, a pijanist sjeda za klavir i slijedeće 4 minute i 33 sekunde mirno sjedi ne svirajući niti jednu notu.

Nije dugo trebalo čekati na reakciju Vulfpecka. Izdali su priopćenje u vidu mini-albuma, na kojem se nalazi i pjesma #Hurt. Fanovi benda zasuli su Spotify zahtjevima da se 'Sleepify' vrati, ali ništa od toga. Klavijaturist benda Jack Stratton izjavio je kako se Spotify uspaničio kad su shvatili kako netko zarađuje na svojoj glazbi, ali da će svoju email komunikaciju sa servisom nastaviti jednako tiho kao na albumu.

Ostaje za vidjeti hoće li Spotify isplatiti zarađenih 20.000 dolara Vulfpecku, a Stratton lakonski zaključuje: 'Mi ćemo i dalje prakticirati jogu te jesti organski maslac kako bi se što bolje pripremili za surovu stvarnost slobodnog tržišta'.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.05.2014.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • ljuky 19.05.2014. 16:10
  • To nije ništa novo! Let 3 je 1997.g. izdao album pod nazivom "Nečuveno" na kojem nije bilo baš ničega (ni snimljene tišine) !!!! ;o)))))
    U prilogu je link koji pt i potvrđuje !!!!
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Let_3
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)