bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Recenzije
Nokia Lumia 610
‹ Recenzije

Nokia Lumia 610 04.12.

Većina Lumia spada u ekskluzivan i skup klub high-end mobača, ali u slučaju Lumije 610, Nokia se odlučila za politiku 'manje je više' i pogodila. 610-ka će svojim mogućnostima i besplatnim aplikacijama, poput Nokia Drivea ili Officea, opravdati svaku potrošenu lipu, pa i više od toga

Kupiti smartphone znači kupiti gadget nakrcan svim i svačim. Hrpa bespotrebnog softvera i opcija koje nikad nećemo koristiti, podrška za programe i formate za koje nikad nismo niti čuli, osam kamera, tri tipkovnice i turbo-dizelski motor. Malo pretjerujemo, ali shvatio si poantu priče - i proizvođači mobitela ponekad pretjeruju.

Vrhunski, skupi mobiteli odlično će poslužiti poslovnim ljudima, profesionalcima, informatičarima, ... odreda 'power userima', korisnicima koji znaju iskoristiti sve mogućnosti vrhunskog uređaja i koji, na kraju krajeva, trebaju mnoge egzotične programe ili opcije na mobu. Prosječni korisnici, a takvih nas je, brat bratu 90 posto, trebaju dobar, pouzdan, brz smartphone, jednostavan za korištenje, prihvatljive cijene te ergonomskog, a ujedno i oku ugodnog dizajna. Prosječni korisnici, ali prosječni samo imenom - svi smo mi posebni i jedinstveni, trebaju mob kakav je Nokia Lumia 610.

Lumia mobiteli predstavljaju 'najbolje od najboljeg' kad je u pitanju poznati finski proizvođač. Kupovinom Lumije dobit ćeš gadget u koji je ugrađeno 30 godina iskustva u proizvodnji mobilnih telefona. Većina Lumia spada u ekskluzivan i skup klub hi-end mobača, ali u slučaju Lumije 610, Nokia se odlučila za politiku 'manje je više' i pogodila. Riječ je o 'entry level' smartphoneu i zato nećemo pričati o tome za što 610 nije sposoban ili kako mu nešto nedostaje već ćemo se fokusirati na sve ono što ova Lumia nudi za relativno malu lovu.

610 je, kao i sve Lumije, Windows Phone (WP). Za sve koji su 'odrasli' na iOS-u ili Androidu prelazak na WP može predstavljati mali šok. Naime, Lumia 610 nema prepoznatljiv početni ekran s naslaganim ikonicama. A ne, Windows Phone to radi drugačije. Umjesto ikona tu su pločice, a umjesto 'napikavanja' i traženja prave ikonice po malom ekranu, ovdje je sve veliko i lako dostupno. Trebat će ti par dana da se privikneš na WP, ali jednom kad se privikneš povratak nazad bit će praktički nezamisliv. Uostalom, uz ovakav mob ne vidimo zašto bi se vraćao na neku drugu platformu osim ako ne 'ubodeš' sedmicu na lotu i priuštiš si 'pilu' od mobitela.

Kad prvi put primiš Lumiu 610 primijetit ćeš da odlično leži u ruci, zahvaljujući zaobljenim rubovima, a jednako dobro se ponaša i u džepu traperica. Zaslon dijagonale 3,4 inča i rezolucije 480x800 obrubljen je 'kromiranom' plastikom, dok je stražnji poklopac izrađen od ugodnog i kvalitetnog materijala.

Ugodno i kvalitetno pridjevi su kojim najbolje možemo opisati i display Lumije 610. Iako 480x800 piksela nije puno u usporedbi s vrhunskim modelima ne zaboravi da je ova rezolucija 'ugurana' u zaslon dijagonale od svega 3,4 inča. Drugim riječima, zaslon Lumije 610 ima gustoću od 252 ppi (piksela po inča) što je više od, na primjer, MacBook Pro laptopa s Retina displayem (227 ppi).

No, dobar display samo je jedan od tri 'stupa' na kojim počiva uspjeh svakog smartphonea, a preostala dva su hardver i softver. Na prvi pogled, hardver 610-ke, sve je samo ne impresivan. Procesor od 800 MHz i samo 256MB RAM-a ne obećavaju puno, ali kad upališ Lumiu 610 shvatit ćeš da sve naprosto leti.

Razlog ovako brzom i ugodnom radu softvera optimizacija je Windows Phone operativnog sustava. Već smo spominjali kako Lumia 610 ne dolazi prekrcana raznoraznim beskorisnim appovima i programima, što je čest slučaj kod konkurencije. Sve osnovne funkcije i aplikacije toliko su dobro osmišljene i jednostavne za korištenje da njihova zamjena ili nadogradnja nemaju previše smisla.

Ono po čemu se Nokia i Windows Phone izdvajaju od konkurencije, dostupno je i na Lumiji 610. Nokia Drive i Office aplikacije su zbog kojih vrijedi kupiti bilo koji Windows Phone, a kamoli ne cjenovno prihvatljivu Lumiu 610. Za neupućene, Nokia Drive besplatna je navigacija koja pokriva praktički cijeli svijet. Dovoljno je jednom 'skinuti' karte država kroz koje voziš kako bi navigacija nakon toga radila i izvanmrežno. Nokia Drive ima i glasovnu navigaciju na hrvatskom, 2D ili 3D prikaz i još puno toga. Najbolje u svemu je što je Nokia Drive potpuno besplatna.

Istu filozofiju 'sve za nula kuna' primjenjuje i Microsoft sa svojim WP Officeom. Pregledavanje i editiranje Office dokumenata potpuno je besplatno. Preporučamo da nakon kupovine Lumije 610 otvoriš besplatan SkyDrive račun. Dobit ćeš 7 giga prostora za pohranu podataka u 'cloudu', a Office na tvojoj Lumiji prepoznat će sve dokumente koje pohraniš na SkyDrive 'oblaku', i u svakom trenutku omogućiti pristup, pregled i editiranje pohranjenih Word ili Excel datoteka.

Mogli bi ovako unedogled. Nismo još spomenuli ingeniozni način manipuliranja kontaktima, sjajno sučelje za SMS-anje, podršku za Xbox LIVE, vrlo dobru 5-megapikselnu kameru i još puno 'lipih stvari', ali bit ćemo fer pa ćemo na kraju navesti par manjih nedostataka. Najveću zamjerku moramo uputiti nemogućnosti proširivanja integrirane memorije od 8 giga, a zbog relativno malo RAM-a neke aplikacije i igre s Marketplacea ne rade. Obrati pažnju i na to da u Lumiju 610 idu isključivo microSIM kartice pa nas prilikom kupovine slobodno podsjeti da ti besplatno pošaljemo microSIM-icu, ukoliko već imaš bonbon broj na 'regular' SIM kartici.

Nadamo se da smo ti bar malo pomogli pri odabiru novog moba i da ćeš pri donošenju odluke u obzir uzeti i Lumiju 610 - mob koji će svojim mogućnostima i ugrađenim aplikacijama opravdati svaku potrošenu lipu. Da nismo usamljeni u pohvalama prema Lumiji 610 možeš se uvjeriti u ostalim recenzijama koje smo pronašli online:

mob.hr: Oduševio nas je dizajn i kvaliteta izrade 
PC pro: We'd happily recommend the Nokia Lumia 610
Cnet.au: Could be the perfect handset for new smartphone users

Posljednja izmjena: 05.12.2012.
Pitanja i komentari
  • Darkec77 04.12.2012. 18:49
  • "...baciti ti bubu u uho. :)"
    Veoma lijepo od vas.
    A sad, evo jedna buba od mene: Njuškalo, manje od 1000 kn.
  • 0 Odgovora
  • aoc15 04.12.2012. 14:08
  • Preskupo za 1600kn u vašoj ponudi
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)