bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
3 milijarde dolara za Nokia Here
‹ Tech novosti

3 milijarde dolara za Nokia Here 08.05.

Nije vijest da Nokia prodaje HERE – dobro poznat sustav navigacije i zemljopisnih mapa, ali je vijest da je najbolju ponudu, u iznosu od 3 milijarde dolara, dao Uber. Da, isti onaj Uber kojeg ne mogu smisliti taksisti širom svijeta

U procesu konsolidacije poslovanja Nokia se rješava mnogih proizvoda i usluga koje Finci više ne smatraju osnovnom djelatnošću. Među takve proizvode spadaju i Nokia HERE cestovne karte.

Nokia je u posao s navigacijom ušla još 2008. kad su za 8,1 milijardi dolara preuzeli tvrtku Navteq. U međuvremenu, Nokia HERE mape počeli su koristiti mnogi, među njima i Yahoo! te Amazon, ali zarada naprosto nije pokrivala novac utrošen na razvoj servisa.

Zbot toga, ali i zbog fokusiranja Nokije na proizvodnju telekomunikacijske infrastrukture, odlučeno je da se HERE proda. Prvu ponudu poslao je njemački trojac proizvođača automobila BMW-Audi-Mercedes u kompi s kineskom tražilicom Baidu.

No, ubrzo je stigla nova, bolja ponuda i to od sveprisutnog Ubera. Uber bi kupnjom HERE servisa mogao otkantati Google Maps kojeg trenutno koriste za lociranje i spajanje vozača i putnika.

Također, Uber sve više ulaže u istraživanje i razvoj pa su tako nedavno, u suradnji sa Sveučilištem Carnegie Mellon, krenuli u projektiranje Uber centra za napredna istraživanja u Pittsburghu na kojem će 'istraživati i razvijati tehnologije vezane uz cestovnu navigaciju, sigurnost vozila te autonomnu tehnologiju'.

Nije tajna da Uber planira svoju verziju samovozećeg automobila kojem bi parirao Googleu, a za takvo što potreban im je vrhunski servis za mapiranje i navigaciju.

Istovremeno, šef Nokije Risto Siilasmaa tvrdi kako HERE ima budućnost i pod okriljem njegove tvrtke: 'Htio bih naglasiti kako prodaja HERE-a nije neophodna te kako vjerujemo da postoji mogućnost da razvijamo HERE u sustavu Nokije'.

Nama to više zvuči kao poruka potencijalnim kupcima: 'Dajte nam ponudu koja se ne odbija, jer samo tako možete biti sigurni da će HERE završiti u vašoj košarici za kupovinu'.

Izvor 

Posljednja izmjena: 10.05.2015.
Možda će te zanimati i: