bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
ADzero - prvi mobambus
‹ Tech novosti

ADzero - prvi mobambus 30.10.

Navikli smo na brand name mobače. Apple, Samsung, Nokia... ime je važno. No, sve je više malih i neovisnih tvrtki koje se hrabro upuštaju u bitku s velikim proizvođačima, a kupce nastoje privući originalnim idejama

Kieron-Scott Woodhouse, student dizajna na Sveučilištu Middlesex u Engleskoj lani je, nezadovoljan ponudom Android telefona, osmislio Xperia LED koncept. Iako njegov koncept nikada neće vidjeti proizvodnu traku, zapazili su ga mnogi, među njima i kineski poduzetnik Jerry Lao. Jerry je godinama radio u 'private equity' tvrtki i zna nanjušiti dobru priliku kad je ugleda.

Kontaktirao je mladog dizajnera i predložio mu da dizajnira smartphone koji bi trebao 'poharati' kinesko tržište. Woodhouse je dobio potpuno odriješene ruke i pravi je čovjek za takav posao. Godinama koristi smartphone, a Xperiu LED je dizajnirao frustriran ograničenjima postojećih mobitela i njihovom dizajnerskom uniformiranošću.

Woodhouse smatra kako su mobiteli postali portali putem kojih korisnici organiziraju svoje živote te da 'dizajneri imaju veliku odgovornost napraviti pravu stvar'. Osim toga, vjeruje kako je mob osobno iskustvo, gadget koji u nama stvara osjećaj povezanosti i vlasništva te da takav uređaj mora biti jedinstven.

Bacio se na posao i počeo eksperimentirati s materijalima. Prvo je pokušao s bakrom, znajući kako bi proces oksidacije na svakom mobu s vremenom stvorio jedinstven uzorak, ali je odustao zbog lošeg utjecaja bakra na ljudsku kožu. Eksperimentirao je i s keramičkim kućištima da bi se na kraju odlučio za bambus. Bambus i drvo nisu novi materijali u svijetu elektronike. Već smo imali prilike vidjeti laptop s kućištem od bambusa, a tu je i TouchWood - mob s kućištem izrađenim od japanskog čempresa.  No, TouchWood je bio skup mobitel proizveden u ograničenoj seriji od 15.000 primjeraka, a ADzero bi trebao biti jeftin i dostupan skoro svima.

Dizajn samog mobitela bio je gotov prije nekoliko mjeseci, ali prilikom izrade prvih primjeraka pojavili su se brojni problemi. Dizajn se morao mijenjati, a kućište od bambusa ojačano je s dvije trake od ekološke plastike. ADzero je nakon porođajnih muka napokon spreman za proizvodnju, a Woodhouse i Lao odlučili su svoj mobitel 'pogurati' s Kickstarter kampanjom koja kreće 31. listopada na novoj, engleskoj inačici Kickstarter sajta.

Naravno, nismo zaboravili na specifikacije ovog originalnog moba. ADzero ima LCD ekran dijagonale 4,5 inča, a unutar kućišta skriva se hardver koji pokreće Samsungov Galaxy S III - četverojezgreni procesor Exynos 4412, 1 GB RAM-a, 16 giga integrirane memorije i 2,500mAh baterija. Kamera je također standardna, 8 megapiksela, ali ADzero ima jedinstvenu LED bljeskalicu, koja bi trebala omogućiti 'ravnomjerno osvijetljene noćne fotografije'.

ADzero bi se na Kickstarteru trebao prodavati po cijeni od 500 dolara, ali o tom potom, jer kampanja kreće sutra kada će cijene biti i službeno objavljene.

Izvor

Posljednja izmjena: 31.10.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • aoc15 30.10.2012. 10:21
  • Predobar odabir materijala.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)