bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App tjedna: Signal
‹ Tech novosti

App tjedna: Signal 18.11.

Živimo u lagano nesigurnom razdoblju pa nije na odmet poraditi na sigurnosnim sitnicama, ma koliko one izgledale nevažno ili iracionalno. Recimo, možeš zaštititi svoju SMS, MMS i chat komunikaciju pomoću ove odlične i besplatne aplikacije

Nadziru nas sa svih strana i iako nema razloga za bojazan da će ti zbog toga policija upasti u pola noći i privesti na ispitivanje u neku hladnu, pločicama obloženu sobicu, dok ti u oči svijetli žarulja od 100 Watta, a sjena s druge strane pita: 'Tko ti je dao invite za privatni torrent tracker'?

Hm da, gledamo previše filmova. Ovakvo što definitivno ti se neće dogoditi zato što si s torrenta skinuo Fallout 4, ali enkripcija mobilnih komunikacija nikad nije bila lakša, pa zašto je onda ne primijeniti.

Jedna od boljih aplikacija za chat enkripciju je Signal, a ovaj app koristi i slavni borac protiv online nepravde, Edward Snowden. Signal omogućava enkriptirani chat putem internetske veze na tvom mobilnom uređaju sa svakim tko također ima ovaj app.

Osim tekstualnih poruka, Signal podržava i razmjenu multimedije te slanje i primanje primitaka. Server preko kojeg se obavlja promet nema pojma što se nalazi u porukama kojima barata i ne pohranjuje nikakve podatke o komunikaciji dok Signal enkriptira sve podatke prije nego ih pošalje s tvog uređaja. Drugim riječima – nema šanse da netko skuži o čemu laprdaš na Signalu.

Naravno, uz sve ovo možeš chatati u stvarnom vremenu, bilo udvoje ili grupno, baš kao da koristiš WhatsApp, Viber ili neki sličan app. Sve ovo je posve besplatno, a za razliku od sličnih aplikacija Signal ima odlično korisničko sučelje i iznimno je intuitivan te jednostavan.

Android ili iOS verzija? Pick one.

Posljednja izmjena: 18.11.2015.
Možda će te zanimati i: