bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
BQ Aquaris E4.5 – prvi Ubuntu mob
‹ Tech novosti

BQ Aquaris E4.5 – prvi Ubuntu mob 09.02.

Čekanju rijetkih, ali upornih Linux fanova napokon je došao kraj. Naime, danas je u prodaju pušten prvi mobitel s Ubuntu operativnim sustavom. Odaziva se na ime BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition i može se naručiti online po cijeni od 170 ojra

iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, Tizen… sve veća obitelj operativnih sustava za mobilne uređaje danas je dobila novog člana. U bespoštednu borbu za korisnike uključio se Ubuntu OS koji je doživio premijeru na BQ Aquarisu E4.5.

Boljim poznavateljima mobilne tehnologije ovaj je uređaj dobro poznat pošto se već neko vrijeme prodaje u Android verziji. No, sad ćemo ga imati prilike vidjeti, pa i kupiti, s novim operativnim sustavom.

Riječ je o prosječnom uređaju sa qHD zaslonom dijagonale 4,5 inča i gustoće piksela od 244ppi. Unutra 'kuca' Mediatek čipset s Cortex-A7 procesorom na 1.3GHz.

Jedna giga RAM-a i 8GB integrirane memorije postali su standard pa ne čudi što se nalaze i u E4.5. Kad smo kod integrirane memorije, spomenimo da je korisniku na raspolaganju 5,5 giga, a ostalo zauzima operativni sustav.

Naravno, tu je i otvor za microSD kartice koji nudi mogućnost proširenja integrirane memorije na 32GB.

BQ Aquarius je dual-sim mob koji ne nudi previše opcija kad je u pitanju povezivost – samo standardne GSM i 3G frekvencije. Baterija ima kapacitet od respektabilnih 2150mAh, a cijeli uređaj teži 123 grama.

No, od hardvera je na ovom uređaju puno važniji softver. Ubuntu je na mobilne uređaje, nakon godina razvoja, donijela britanska tvrtka Canonical.

Za razliku od ostalih moblnih OS-ova, Ubuntu nema standardnu mrežu (grid) već su aplikacije podijeljene u grupe razdijeljene tabovima.

Inovativno korisničko sučelje, prozvano Scopes, uči od korisnika i aplikacije grupira prema vrsti sadržaja kako bi olakšalo navigaciju i snalaženje prilikom svakodnevnog korištenja.

Novi mobitel dostupan je u Europi od danas, a može se naručiti po cijeni od 170 eura. No, prve primjerke bit će moguće kupiti samo ako pratiš korisničke račune @bqreaders i @ubunto na Twitteru.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.02.2015.
Možda će te zanimati i: