bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Bugari open source softver ugradili u zakonodavstvo
‹ Tech novosti

Bugari open source softver ugradili u zakonodavstvo 04.07.

Dok mi pričamo o informatizaciji i digitalizaciji u ostalim državama rade punom parom. Prešišale su nas i zemlje poput Bugarske gdje je upravo usvojen set zakona koji tamošnje državne institucije obvezuje da sav custom softver kojeg koriste postane dostupan svim građanima

Ne znamo koliko love naše državne i javne institucije godišnje troše na softver, ali u pitanju su sigurno ogromne svote. Naši političari stalno pričaju o uštedama i informatici, ali rijetko se prelazi s riječi na djela. No, to nije slučaj i u Bugarskoj. Tamošnja je vlada prije godinu dana angažirala IT-jevce kako bi im pomogli implementirati open source u državne i javne institucije.

Rezultat je zakon prema kojem su takve institucije dužne sav softver koji se razvija za njih, učiniti dostupnim javnosti. U praksi, to znači da će Bugari na GitHubu  pronaći softver kojeg koriste njihove škole, ministarstva, bolnice… te zaviriti ispod koda, prijaviti sigurnosne rizike i koristiti ga, ako to požele.

Bugarski zakonodavci s pravom tvrde da je na razvoj takvog softvera utrošen novac građana pa je onda red da ga građani mogu i koristiti.

Kad je u pitanju sigurnost, i postojeći softver ima gomilu sigurnosnih rupa koje često godinama ostanu 'nezakrpane', bilo zbog isteka ugovora o održavanju, bilo zbog aljkavosti. Otvaranjem softvera očekuje se kako će se takve rupe brže pronalaziti i patchirati, baš kako je i slučaj kod svog open sourcea.

Bugarske institucije i dalje će koristiti licencirani softver, poput Windowsa i Officea, iako tamošnji stručnjaci zagovaraju prelazak na Linux, LibreOffice i slične jeftinije ili besplatne alternative.

Držimo fige Bugarima i vjerujemo da će njihov projekt uspjeti.  A onda, tko zna, možda jednog dana i naši političari pređu s riječi na djela.

Izvor

Posljednja izmjena: 06.07.2016.
Možda će te zanimati i: