bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Chromebook osvaja cijenom
‹ Tech novosti

Chromebook osvaja cijenom 19.10.

Nakon Microsofta, koji se Surfaceom odlučio upustiti u bitku s Appleom, niti Google nije dugo sjedio skrštenih ruku. Njihov novi adut nije tablet nego laptop, a tržište bi trebao osvojiti cijenom od samo 250 dolara

Apple ima OS X, Microsoft ima Windowse, a Google Chrome OS. No, dok Apple i Microsoft imaju desetke i stotine milijuna stolnih računala, tableta i laptopa na kojima se 'vrte' njihovi operativni sustavi, Google je prisiljen sam proizvoditi hardver kojeg će pogoniti Chrome OS.

Chrome OS potpuno je minimalistički operativni sustav. Sastoji se od sučelja, identičnog Chrome web pregledniku, media playera i file managera. Sve drugo obavlja se online. Ovakav pristup omogućava da se Chrome OS može pokrenuti na 'mašinama' koje niti u ludilu ne bi mogle raditi s Windowsima ili OS X-om.

Izrada prvih laptopa koji će 'vrtjeti' Chrome OS povjerena je Aceru i Samsung. Prva generacija chromebooka našla se u prodaji prošle godine i iako su takva prijenosna računala imala mnoge prednosti, nisu naišla na prevelik odziv kupaca. Druga generacija je predstavljena jučer, a riječ je o poboljšanim, još bržim, sigurnijim i, ono najvažnije, jeftinijim prijenosnim računalima.

Novi Chromebook u Americi će koštati samo 250 dolara, a nadamo se da niti kod nas neće biti puno skuplji, ako se ikad pojavi u hrvatskim trgovinama. Proizvodnja Chromebooka povjerena je Samsungu što je još jedan dokaz sve čvršće suradnje između ove tvrtke i Googlea. Hardverske specifikacije Chromebooka nisu impresivne, ali ne zaboravi da ovo nije tipičan laptop. U Chromebooku kuca dvojezgreni Samsung Exynos ARM procesor, kakav smo imali prilike viđati u Samsung tabletima i mobitelima, ima 2 giga RAM-a te 16 giga integrirane memorije. Svi kupci Chromebooka dobit će i besplatnih (prve dvije godine) 100 GB prostora na Google Driveu za pohranu podataka. Tu su i 'prava' tipkovnica, trackpad te 11,6 inčni ekran rezolucije 1280x800. Za komunikaciju s vanjskim svijetom brinu se 2 USB porta i HDMI.

Google se nada kako će Chromebok kupce privući i težinom od svega 1,15 kg i debljinom od samo 2 centimetra. Ove dimenzije čine ga jednim od najlakših i najtanjih laptopa na tržištu, a tajna je u tome što Chromebook nema pokretnih dijelova poput ventilatora za hlađenje.

Pitanje je jedino zašto bi netko kupio Chromebook? Sundar Pichai, Googleov čovjek zadužen za sve vezano uz Chrome, ima odgovor. 'Chromebook, recimo, vidim u svojoj kući. Moja kćer ima tablet, ali kad želi napisati zadaću treba joj tipkovnica'.

I nije mu neki razlog, a iako je Chromium zabavan i zanimljiv laptop sumnjamo da će steći veću popularnost pored pravih laptopa, tableta i nadolazećeg Surfacea koji je problem 'pisanja zadaće' riješio puno elegantnije.

Posljednja izmjena: 19.10.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • santos 22.10.2012. 12:54
  • nece osvojiti trziste laptopa ali bi mogao osvojiti trziste netbooka... koci ga jedino ovaj mali SSD disk. ali i to se da rijesiti ;)
  • 0 Odgovora
  • aoc15 20.10.2012. 14:29
  • Osvaja cijenom u zemljama s 10 puta vecom kupovnom moci.
  • 0 Odgovora
  • Darkec77 19.10.2012. 16:09
  • "...Moja kćer ima tablet, ali kad želi napisati zadaću treba joj tipkovnica." Valjda sam već stvarno star kad si zamišljam da za to treba olovka...
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)