bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Dobri haker popravlja rutere
‹ Tech novosti

Dobri haker popravlja rutere 02.10.

Većina zloćudnih programa (malware) koji inficiraju rutere služe pretvaranju uređaja koje svi imamo doma u alat za DDoS napade. Možda je i tvoj ruter, a da ti to i ne znaš, pod kontrolom nekog hakera koji ga koristi kako bi rušio servere. Srećom, postoje i hakeri na bijelom konju

Poznata tvrtka za računalnu sigurnost Symantec, objavila je na svom blogu kako je nepoznat netko napisao malware za rutere koji ne samo što očisti uređaj od ostalog zloćudnog softvera već podsjeća korisnike da bi bilo pametno promijeniti lozinke.

Program nazvan Wifatch pronađen je na više od 10.000 Linux rutera . Nakon što se Wifatch 'nastani' na ruteru, prvo provjerava potencijalne ranjive Telnet portove i zatvara ih.

Potom od korisnika traži da promijeni sve lozinke te da ažurira firmware rutera. Uz sve to, Wifatch nastoji s rutera ukloniti sve zloćudne malware programe koje pronađe.

U Symantecu sumnjaju kako iza programa stoji dobronamjerni osvetnici što se da iščitati iz komentara ostavljenih u kodu Wifatcha. Tamo, između ostalog, stoji sljedeća poruka: 'Svim NSA i FBI agentima koji čitaju našu elektroničku poštu – molim da razmislite morate li, zbog obrane Ustava SAD-a od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja, slijediti Snowdenow primjer'.

Autori Wifatcha nisu nastojali sakriti svoj program iako bi to bilo relativno jednostavno, kažu u Symantecu. Izgleda da su htjeli poslati poruku i u tome su u potpunosti uspjeli.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.10.2015.
Možda će te zanimati i: