bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Dron na smartfon
‹ Tech novosti

Dron na smartfon 02.04.

Imamo dozvole za bicikle, automobile, kamione…, a kako je krenulo uskoro ćemo morati polagati i letački ispit za upravljanje dronovima, poput BionicOptera. Nebo je u ovom slučaju, doslovno, granica

Naši su se roditelji igrali autićima na daljinski, mi se zabavljamo 'daljinskim' vezama i prijateljstvima, a naši klinci vratit će se igračkama na daljinski, samo što to neće biti autići već roboti, a umjesto upravljača kontrolirat će ih smartfonima. Dronovi (leteći roboti) polako iz domene znanstvene fantastike prelaze u stvarnost, a uskoro će postati uobičajenim prizorom na nebu iznad nas.

Dronovi mogu poslužiti za sve i svašta, a izgledom najčešće podsjećaju na minijaturne zrakoplove. No, zašto izmišljati toplu vodu kad je priroda odavno riješila problem leta, puno efikasnije i bolje od nas? Recimo, vilinski konjici.

Fascinantni kukci koji zuje i jure, a ugledamo ih samo kad odmaraju ili kad zastanu usred leta, nago promjene smjer i odjure dalje nekim svojim, 'vilinskokonjskim' poslom. Donedavno nismo imali tehnologiju pomoću koje bi mogli kopirati način leta vilin konjica, ali nova generacija dronova uspješno oponaša ove nevjerojatne insekte.

BionicOpter, tvrtke Festo, ne samo da izgleda i leti poput vilin konjica već i njime možeš upravljati pomoću smartfona. Dron je dugačak 44 centimetra, zamahne krilima 20 puta u sekundi, a pogone ga dvije Li-Ion baterije. Iako se BionicOpterom upravlja putem smartfona, dron ima ugrađen procesor koji pazi na broj zamaha, kut leta i sve ostale parametre kako se ne bi dogodilo da ubrzo nakon polijetanja skupocjenog robota moraš skupljati metlom i lopaticom za smeće.

Nažalost, maloprodajna cijena ovog čuda nije objavljena, ali sumnjamo da će biti jeftin. Skupa igračka koja najavljuje budućnost u kojoj će ptice i kukci nebo dijeliti s malim, letećim robotima. 

Izvor

Posljednja izmjena: 02.04.2013.
Možda će te zanimati i: