bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Društvenomrežna manipulacija
‹ Tech novosti

Društvenomrežna manipulacija 30.06.

Ekipa znanstvenika zaposlenih u Facebooku odlučila je saznati mogu li pomoću te društvene mreže utjecati na emocije korisnika. Rezultati istraživanja prilično su očekivani i zabrinjavajući

Prilikom kreiranja Facebok računa vjerojatno nisi niti primijetio što piše kraj jedne od brojnih kućica koje si morao potvrditi klikom miša. Da te podsjetimo – prihvatio si Pravila za korištenje podataka koja Fejsu omogućavaju da iskoristi sve što postaviš na svoju Facebook stranicu.

Između ostalog, tu piše da se podaci mogu koristiti za reklamiranje, ali i 'za interne radnje, uključujući rješavanje problema, analizu podataka, testiranje, istraživanje i poboljšanje usluga'.

I da znaš da nas u Facebooku itekako analiziraju, testiraju i istražuju, Naime, psiholozi i stručnjaci za analizu podataka zaposleni u Facebooku prošli su tjedan objavili rezultate istraživanja provedenog na više od 600.000 slučajno odabranih korisnika ove društvene mreže, a sve kako bi provjerili mogu li pomoću Fejsa manipulirati emocijama.

Podesili su algoritme odgovorne za news feed kako bi korisnicima pokazivali više ili manje negativnih i pozitivnih objava. Potom su analizirali objave korisnika kako bi provjerili da li se pozitivne i negativne emocije mogu 'širiti' putem društvenih mreža. Odgovor? Naravno da mogu.

Autori istraživanja tvrde kako nisu čitali privatne postove korisnika već da su sav posao obavljala računala, a dozvolu nisu tražili, jer smo je svi mi dali kad smo se složili s Facebook uvjetima poslovanja prilikom stvaranja našeg profila.

Valjda te ne moramo podsjećati da sve što vidiš na internetu, ne samo na Fejsu, uzmeš s velikom dozom rezerve te da provjeriš izvore informacija prije nego zapališ virtualne baklje i kreneš u križarski pohod protiv online nepravde.

Izvor 

Posljednja izmjena: 30.06.2014.
Možda će te zanimati i: