bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Facebook čuvari reda
‹ Tech novosti

Facebook čuvari reda 05.11.

Sigurno si tu i tamo prijavio neku nepoćudnu fotku ili video na Fejsu. Svaka takva prijava odlazi u Facebook User Operations gdje 'policajci' danonoćno rade kako se Fejs ne bi pretvorio u internetski pakao

Teksas, Irska, Kalifornija i Indija – bez obzira na doba dana, jedan od četiri ureda Facebook User Operationsa u ovim gradovima uvijek radi. User Operations imaju samo jednu misiju – čuvati Fejs od nepoćudnog sadržaja. Svakodnevno provjeravaju na stotine tisuća prijave kako bi svi mi mogli 'fejsati' bez bojazni da ćemo naletjeti na video ratnih zločina ili XXX porniće u našem feedu.

Facebook policajci vjerojatno nikad neće vidjeti što postaš na Fejsu niti ih zanimaju obiteljske fotke i potrošeni memeovi. Baš poput prave policije, oni reagiraju tek kad dobiju prijavu koju može poslati svaki Facebook korisnik. Znaš kako to ide – klikneš na fotku pa pod Opcije, odabereš Prijavi.

U četiri ureda User Operationsa širom svijeta zaposleni su uglavnom mladi ljudi. Facebook traži 'policajce' koji drže do načela online sigurnosti, imaju sposobnost multitaskinga i znaju se uhvatiti u koštac s višeznačnim problemima. Bruto plaća iznosi nekih 44.000 dolara godišnje, a poželjno je 1-3 godine radnog iskustva. Naravno, odlično poznavanje engleskog se podrazumijeva.

Facebook plavci podijeljeni su u četiri odjela: sigurnost, uznemiravanje, pristup i uvredljiv sadržaj. Ovisno o vrsti prijave, cure i dečki iz pojedinog odjela bacaju se na posao, odluče je li prijava opravdana i potom poduzimaju korake koji mogu rezultirati zabranom korisničkog računa i brisanjem svog sadržaja.

Često nije lako odrediti je li prijavljen sadržaj zbilja nepoćudan ili je u pitanju samo loša šala, treba znati ocijeniti dokle sežu slobode izražavanja na internetu, što je umjetnost, a što ne… Naravno, uvijek treba imati na umu da se Facebookom svakodnevno služe milijuni djece koje treba zaštititi od zamki koje skriva Internet, pa i Facebook.

Većina zaposlenika User Operationsa ima uglavnom pozitivne dojmove, ali neki ističu kako nije lako raditi takvu vrstu posla. 'Posao, iako je vrlo zabavan, često zna biti itekako stresan', piše jedan bivši zaposlenik, te nastavlja, 'Nitko vas ne tjera da radite prekovremeno, ali kad pola sata prije kraja vremena vidite da vas čeka još 500 prijava o mogućem samoubilačkom ponašanju, stisnete zube i nastavite dalje, jer se osjećate odgovornim.'

Pravi murjaci, nema što.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.11.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • okrim 17.11.2013. 08:44
  • Svaka čast policajcima, ali recite vi meni gdje se i kome mogu žaliti na Facebookovo nepoznavanje zemljopisa? Naime, mjesto Vrsi nalazi se u blizini Zadra i spada u zadarsku županiju, ali kada ukucate Vrsi kao svoje mjesto prebivanja, FB vam izbaci popis mjesta na kome stroji Vrsi, zagrebačka županija. HELP.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)