bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Fairphone 2 – modularni smartfon
‹ Tech novosti

Fairphone 2 – modularni smartfon 27.10.

Svi oni koji se kuže u automobile ili računala reći će ti da njihov popravak nije neki problem. Lociraš kvar, izvadiš pokvareni dio, zamijeniš ga novim i pičiš dalje. Jednostavno i učinkovito. Pa dobro, zašto onda na sličan način ne bi mogli popravljati i naše smartfone?

Što radiš kad ti mobitel rikne? Ako je stariji od 2-3 godine vjerojatno ga bez previše razmišljanja bacaš na otpad u reciklažnom dvorištu, a ako je noviji zoveš sve moguće servise i majstore kako bi trošak popravka smanjio na prihvatljivu cifru.

Popravak modernih smartfona iziskuje puno strpljenja i znanja, specijalizirane alate te mirnu ruku. Za ovo su krivi proizvođači kojima je u interesu da, umjesto popravljanja starih, kupujemo nove uređaje  pa je većina pametnih telefona praktički zapečaćena u svom kućištu.

Kad se samo sjetiš da smo na svakom mobitelu nekad mogli zamijeniti bateriju…

Novi Fairphone 2 omogućava puno više od pukog mijenjanja baterije. Naime, na ovom je uređaju moguće promijeniti baš sve – od procesora, preko zaslona do integrirane memorije.

Svaki je dio Fairphonea 2 moguće skinuti, i to ne posebnim alatima već običnim križnim odvijačem, zamijeniti ga i nastaviti se služiti uređajem kao da se ništa nije dogodilo.

Brojka '2' kraj imena, govori da je postojao i Fairphone 'broj jedan'. Taj je uređaj kupilo 60.000 ljudi koji su s njim znali imati dosta problema, ali skoro svi oni svojim su primjedbama i savjetima na službenom forumu indirektno sudjelovali u dizajniranju 'dvojke'.

Fairphone 2 ima 5-inčni Gorilla Glass 3 Full HD zaslon, Qualcomm Snapdragon​​ 801 procesor, 2GB RAM-a, 32 gige integrirane memorije, 8MP stražnju kameru, dual SIM, a sve se vrti na Lollipopu 5.1.

Sve ovo može biti tvoje po cijeni od 530 eura, a isporuke kreću u prosincu. Nije baš jeftino, ali ovakav bi uređaj mogao potrajati godinama zahvaljujući tome što ga je lako popraviti i još lakše nadograditi bržim procesorom, ubaciti više memorije, zamijeniti kameru… Ma sve.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.10.2015.
Možda će te zanimati i: