bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Formula E piči na struju
‹ Tech novosti

Formula E piči na struju 04.10.

Automobili na struju ne samo da su sve češći na cestama, već su svoje mjesto pronašli i na trkačkim pistama. Ovaj vikend počinje treća sezone Formule E, u kojoj će prvi put nastupiti Jaguar, a svoje sudjelovanje najavili su Audi, BMW i Mercedes

Kraj ljeta označava i kraj sezone u većini auto-moto natjecanja. Prava prilika da se zaljubljenici u utrke navuku na Formulu E - formulu koja od popularne Formula 1 razlikuje po tome što E bolidi imaju motore pokretane isključivo električnom energijom.

Ovo je natjecanje pod pokroviteljstvom FIA-e pomalo stidljivo krenulo prije dvije godine, a pred nama je treća sezona koja počinje ovaj vikend u Hong Kongu. U borbu za bodove i naslov svjetskih prvaka kreću momčadi Citroën-DS, Renault, Mahindra, NextEV, Faraday Future, Venturi i, po prvi put, engleski Jaguar.

Za sljedeću sezonu svoj nastup najavili su iz Audija, a godinu dana kasnije električnom cirkusu na kotačima pridružit će se BMW i Mercedes.

Veliki proizvođači automobila uvidjeli su da je Formula E izvrsna prilika za testiranje novih tehnologija u razvoju električnih vozila. Inače, na utrkama Formule E vozači voze dva bolida pošto jedan nema dovoljno energije u baterijama za cijelu utrku, a punjenje baterija zabranjeno je iz sigurnosnih razloga.

No, McLaren već razvija baterije koji bi od 2018. trebale pogoniti električne bolide puno dulja i dalje, a izmjene bolida postat će stvar prošlosti. Prvotno je bilo planirano dozvoliti momčadima da same razvijaju svoje baterije, ali trošak takvog razvoja daleko premašuje skromne budžete momčadi, daleko manje od kolega iz svijeta Formule 1.

Nama najbliže utrke ove sezone voze se u u Monacu i Berlinu sredinom slijedeće godine pa ako te put nanese tamo dok je Formula E u gradu, obavezno provjeri kako izgleda budućnost auto-moto utrkivanja.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.10.2016.
Možda će te zanimati i: