bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Google donira 20 milijuna dolara za pomoć invalidima
‹ Tech novosti

Google donira 20 milijuna dolara za pomoć invalidima 13.04.

Google.org. rijetko spominjani ogranak Googlea namijenjen humanitarnom radu, donirat će 20 milja dolara raznim neprofitnim organizacijama koje razvijaju tehnologije za pomoć osobama s invaliditetom. Svi su projekti izabrani na velikom, međunarodnom natječaju

Svima su nam puna usta pomoći i suosjećanja prema osobama s invaliditetom, ali rijetki s riječi pređu na djela. Ovo se pogotovo odnosi na uspješne tvrtke. Niti među njima nema previše onih koje će pokloniti novac u humanitarne svrhe. Bolje isplatiti dividende i visoke plaće menadžerima, nego uljepšati život potrebitima, right? Srećom, ne razmišljaju svi tako.

Google spada u red kompanija koje svake godine poklone desetke, pa i stotine milijuna dolara i eura. Imaju čak i poseban odjel, Google.org, koji se bavi isključivo filantropijom.

Lani su raspisali Google Impact Challenge for Disabilities, natječaj u kojem su tražili projekte za pomoć osobama s invaliditetom. Na natječaj se javilo više od tisuću organizacija iz 88 država svijeta, a u Googleu su ovaj tjedan odabrali 30 najboljih.

Među odabranima organizacijama koje će među sobom podijeliti 30 milijuna dolara su i projekt za konverziju običnih invalidskih kolica u električna, alati za prikupljanje podataka koji će pomoći slijepima, fleksibilna tipkovnica za osobe sa slabom motorikom i mnogi drugi.

Svi će projekti olakšati svakodnevicu osobama s invaliditetom što naglašava i voditeljica Brigitte Hoyer Gosselink iz Googlea: 'Više od milijardu ljudi na svijetu pati zbog invaliditeta. Organizacije koje smo podržali odreda imaju sjajne ideje kako pomoću tehnologije stvoriti nova rješenja, a svaka od tih ideja ima velik potencijal'.

'Sve organizacije obvezale su se kako će njihova tehnologija biti otvorenog tipa (open source) kako bi dodatno ubrzali razvoj u sektoru koji je dugo vremena bio zapostavljen.'

Trećina osoba s invaliditetom širom svijeta živi u siromaštvu, a tek svaka deseta takva osoba ima pristup uređajima i tehnologijama koji im olakšavaju život.

'Od zapošljavanja do edukacije, od komunikacije do pokretljivosti, sve naše financijske potpore namijenjene su poticanju inovacija za osobe s invaliditetom', dodaje Brigitte.

'Sve to vodi k našem konačnom cilju – stvaranju svijeta koji će biti jednako dobar za sve nas.'

Izvor

Posljednja izmjena: 17.04.2016.
Možda će te zanimati i: