bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Google nudi 3,14159 milijuna dolara hakerima
‹ Tech novosti

Google nudi 3,14159 milijuna dolara hakerima 29.01.

Misliš da si haker? Svoje umijeće imaš priliku pokazati početkom ožujka na CanSecWest konferenciji o računalnoj sigurnosti i pritom zaraditi parsto tisuća dolara. Sve što trebaš je 'hakirati' Google Chrome OS. Sretno :)

Google je poznat kao tvrtka koja ne štedi kad treba otkriti sigurnosne propuste u svojim proizvodima. I prije su znali nuditi velike novčane nagrade hakerima, ali to nije ništa u usporedbi s iznosom kojeg planiraju podijeliti na trećem Pwnium hakerskom natjecanju. Pwnium će se održati 7. ožujka, u sklopu konferencije o računalnoj sigurnosti CanSecWest. Nažalost po naše hakere, CanSecWest se održava u Vancouveru, ali troškovi puta i smještaja blijede u usporedbi s nagradom koju nudi Google.

Naime, Google je pripremio ukupni nagradni fond u vrijednosti od 3,14159 milijuna dolara. Ako ti se ova brojka odnekud čini poznatom, dobro ti se čini. 3,14159 je numerička vrijednost broja π, zaokruženog na pet decimala. Zašto π? Riječ je, naprosto, o dobrom marketinškom triku koji će privući pažnju.

Kako bi hakeri došli do nagrade moraju u zadanom vremenu 'provaliti' u Samsung Series 5 550 Chromebook na kojem se 'vrti' Chrome OS. Svakog hakera koji uspije preuzeti kontrolu nad ciljanim računalom Google će nagraditi sa 110.000 dolara, a ukoliko uspije zadržati kontrolu nad Chromebookom, čak i nakon restartanja stroja, sretni i spretni haker kući će otići bogatiji za 150.000 zelenih novčanica.

Naravno, svi oni koji dođu do 'cilja' dobit će novčanu nagradu, ali ako je suditi po prijašnjim Pwniumima, cjelokupni nagradni fond neće biti isplaćen do kraja. Tako je na drugom Pwniumu, održanom prije tri mjeseca u Singapuru, dodijeljena samo jedna glavna nagrada u visini od 60.000 dolara iako je nagradni fond iznosio 2 milijuna. No, ovaj su put pojedinačne nagrade puno veće i očekuje se žestoka konkurencija te mnogi vrhunski hakeri iz cijelog svijeta koji će naoružani znanjem 'jurišati' na mali Samsung Chromebook.

Iako su nagrade itekako primamljive, mnogi stručnjaci i tvrtke za računalnu sigurnost ne žele proizvođačima otkriti slabosti njihovih proizvoda. Sigurnosne propuste u programima i načine kako ih iskoristiti više im se isplati prodavati državnim agencijama koje ih onda koriste za nadzor i hakiranje. Chaouki Bekrar, direktor Vupena, francuske tvrtke koja se bavi upravo takvim poslom, tvrdi da ni za milijun dolara u kešu ne bi otkrio tehnike hakiranja Chrome OS-a: 'Ne želimo im pomoći u popravljanju mogućih sigurnosnih propusta. Takve stvari čuvamo za naše mušterije.'

Posljednja izmjena: 29.01.2013.
Možda će te zanimati i: