bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Grijanje na server
‹ Tech novosti

Grijanje na server 03.05.

Poslovično štedljivi Nizozemci dosjetili su se kako uštedjeti na grijanju. Name, nizozemske tvrtke vlasnicima kuće nude besplatno grijanje pod jednim uvjetom – moraju u svoje kuće ili stanove postaviti računalni server

Startup tvrtke u Nizozemskoj otkrile su nov prostor za smještaj računalnih servera. Umjesto skupih serverskih farmi, dosjetljivi poduzetnici nude servere vlasnicima kuća i stanova. Računica je jasna – višak topline koja nastaje serverskim radom iskoristit će za grijanje objekta.

'To je zelenije i društveno odgovornije pošto pomažete domaćinstvima da uštede novac', kaže Boaz Leupe, CEO nizozemske tvrtke Nerdalize koja nudi upravo ovakav način grijanja.

Nerdalize je, u suradnji s distributerom energije Eneco, opremio pet kuća sa serverima koji imaju kućišta u obliku radijatora. Vlasnici kuća imaju pokrivene troškove električne energije koju serveri potroše, a zahtjevne mašine imaju i svoje, posebne internetske linije.

Serveri isijavaju velike količine topline radeći non-stop, a jedini problem s kojim se vlasnici kuća susreću je stalan šum rashladnih sustava u serverima.

No, što je malo buke kad je u pitanju značajna ušteda na računima za grijanje?

Problem grijanja ljeti riješen je sustavom odvoda topline izvan kuće, a u slučaju da server nema posla, obavljat će fiktivne operacije samo kako bi nastavio raditi, šumiti i grijati svoje domaćine.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.05.2015.
Možda će te zanimati i: