bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Grill punjač
‹ Tech novosti

Grill punjač 30.04.

Prijenosni punjači dolaze u svim oblicima i bojama. Vidjeli smo solarne punjače, punjače koje puni bicikl, punjače u cipelama, u stolicama… energija je posvuda, samo je treba znati iskoristiti. Zašto onda ne bi iskoristili i energiju roštiljanja?

Jedina dobra stvar kod globalnog zatopljenja je što imamo sve više sunčanih dana, a to znači i više prilika za roštiljanje. Od same pomisli na roštilj s ekipom, uz miris kobasa, mesa, pljeski i povrća na žaru, već nam počinju curiti sline. Roštilj u prirodi prava je uživancija, pa čak i kad zaboraviš napuniti mob pa usred fešte shvatiš kako su baterije pri kraju, a punjača nema nigdje u blizini.

Bah, što će ti struja i konvencionalni punjači kad ćeš uskoro moći kupiti VOTO? VOTO proizvodi tvrtka Point Source Power, a opisuju ga kao 'punjač na biomasu'. Ovaj jedinstveni punjač dovoljno je postaviti unutar gorućeg ugljena, baš onakvog kakvo koristimo za roštilj, i VOTO će pomoću ugrađenih gorivih ćelija vodik i ugljik, koji se oslobađaju izgaranjem, pretvoriti u električnu energiju.

VOTO je dizajniran kako bi koristio energiju izgaranja ugljena, ali funkcionira i kod obične, 'drvene' vatre. Punjač se sastoji od baterije i LED svjetiljke. Proizvođač tvrdi kako su za punjenje baterije od 4.000mAh dovoljna dva 'kuhanja' tj. vrijeme potrebno da se spremi obrok nad ugljenom. Pohranjena energija dovoljna je za 30 sati rada ugrađene LED svjetiljke, a očekivana maloprodajna cijena VOTO-a trebala bi biti oko 17 dolara. No, tu je i dodatni trošak od 7 dolara za gorivu ćeliju koju treba promijeniti svaka 3-4 mjeseca.

VOTO bi se uskoro trebao početi prodavati u Keniji, a nakon toga kreće prodaja u Americi i Europi. Zašto Kenija? Pa, ovaj punjač prvenstveno je namijenjen milijunima širom svijeta koji još uvijek nemaju pristup električnoj energiji, a tek onda nama, gotovanima, koji ne možemo bez gadgeta niti dok roštiljamo u prirodi i društvu.

Izvor

Posljednja izmjena: 01.05.2013.
Možda će te zanimati i: