bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Hakirali iPhone i zaradili milijun dolara
‹ Tech novosti

Hakirali iPhone i zaradili milijun dolara 02.11.

Prošli je vikend anonimna skupina hakera pokupila nagradu od milijun dolara za prvo uspješno hakiranje mobilne verzije iOS-a 9.1 i 9.2b. Nagradu je dodijelio Chaouki Bekrar, ozloglašeni trgovac takozvanim zero-day ranjivostima. Taj se neće libiti ovaj hack prodati najvišem ponuđaču

Startup tvrtka Zerodium, osnivača Chaouki Bekrara, ljetos je raspisala natječaj u kojem su ponudili milijun dolara onome tko uspije probiti zaštitu na novim iPhone i iPad uređajima.

Uvjet je da uređaji vrte zadnju verziju iOS-a te da se hakiranje obavi na daljinu, bez fizičkog pristupa smartfonu ili tabletu. Hakerima je tako preostalo da iskoriste Safari, Chrome ili SMS i MMS poruke kako bi ostvarili kontrolu nad iOS uređajima.

Mnogi su se hakeri, privučeni velikom nagradom, bacili na posao, ali tjednima nisu uspjeli ostvariti napredak. Bekrara kaže kako je tek sredinom prošlog mjeseca stupio u kontakt s dva hakerska tima koja su došla nadomak cilja, ali nisu uspjeli probiti istu softversku prepreku.

'Ostvariti jailbreak na daljinu, putem Safarija ili Chromea, zahtjeva otkrivanje bar dvije-tri dodatne ranjivosti (exploita), nego da to pokušate lokalnim jailbreakom', objasnio je Bekrar.

Na kraju, jedan je tim ipak uspio probiti sve zaštite i pokupiti nagradu samo par sati prije isteka roka. Hakeri su otkrili ranjivosti u Chromeu i iOS-u koje su iskoristili kako bi provalili u iOS mobilne uređaje.

Bekrar, navodno, već iam kupca, ali odbija otkriti njihov identitet. Nagađa se kako  je kupac jedna od američkih saveznih agencija (NSA, CIA ili FBI) koje otvoreno špijuniraju sve i svugdje.

Tko god kupi ovaj hack, morat će požuriti da ga iskoristi, jer će Apple, prije ili kasnije, otkriti gdje 'curi' i zakrpom iOS ponovno učiniti sigurnim.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.11.2015.
Možda će te zanimati i: