bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Holodnevni boravak
‹ Tech novosti

Holodnevni boravak 13.09.

Zamisli video-igru u kojoj je cijela soba 'ekran'. Ne treba ti kontroler, ne treba ti televizor, trebaš samo Xbox, igru i dobru volju. Upravo ovako budućnost igranja zamišlja Microsoft

Microsoft nas u zadnje vrijeme iznova uspijeva ugodno iznenaditi. Sve više ulažu u inovacije i svako malo izbace neki zabavan proizvod ili koncept. Kinect, Surface, Windows Phone pa razni patenti od kojih je jedan, odobren prošlog mjeseca, pobudio veliko zanimanje medija i gamera. Naime, informatički div iz Redmonda patentirao je sustav za igranje koji umjesto televizora sliku prikazuje svud oko nas!

U patentnom zahtjevu se objašnjava kako '...sadašnji ekrani, koji su jedini izvor vizualnog sadržaja, ograničavaju doživljaj prilikom igranja. Čak i kad je usredotočen na zaslon korisnik primjećuje arhitektonske i dekorativne elemente prostorije u kojoj se nalazi, a takve stvari, koje nisu u kontekstu sa sadržajem na ekranu, umanjuju potencijal zabave', kaže su u patentu. Drugim riječima - sve što nas ometa pri igranju, nije dobro.

Microsoft je pronašao rješenje u projiciranju 'igre' na cijelu sobu. Umjesto paljenja televizora prilikom pokretanja igre cijela prostorija pretvorit će se u virtualnu igraonicu. Ubaciš Halo u Xbox i soba se pretvori u planet nastanjen opakim vanzemaljcima. Upališ FIFA-u i soba postaje nogometni stadion. GTA pretvara sobičak u velegrad ispunjen s trista čuda, a Assasin's Creed zidove oblijepljene posterima Katy Perry i Justina Biebera transformira u srednjevjekovnu Veneciju. Pravi, pravcati Star Trek holodek!

Najveći dio tehnologije za Xbox holodek već postoji. Kinect bi se trebao pobrinuti za detektiranje pokreta i skeniranje prostorije kako bi onda projektor mogao projicirati sliku na svim površinama. Kinect će trebati dodatnu 'dubinsku' kameru koja bi se brinula o perspektivi prikaza, ovisno o položaju i smjeru gledanja. Naravno, konzola će zbog navedenog morati konstantno osvježavati sliku u vidnom polju korisnika. Ovo zahtjeva priličnu procesorsku snagu, a toga su svjesni i u Microsoftu te u patentom zahtjevu navode kako 'periferna slika može biti prikazana u nižoj rezoluciji nego primarna bez utjecaja na ukupan doživljaj i zadovoljstvo korisnika'.

U Microsoftu zasad šute kao zaliveni o mogućem datumu izlaska ove tehnologije, ali s obzirom da se slijedeće godine očekuje novi Xbox... Nadamo se.

Posljednja izmjena: 13.09.2012.
Možda će te zanimati i: