bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
I bi gravitacija
‹ Tech novosti

I bi gravitacija 27.12.

Martin Riddiford i James Reeves dosjetili su se kako napraviti lampu koja ne treba gorivo, ne troši puno, nije skupa i može trajati godinama. Naime, njihov GravityLamp radi 'na gravitaciju'. Kako? Pročitaj i saznaj...

Električnu struju uzimamo zdravo za gotovo i zamjećujemo je samo kad je nema. Za nas neugodnost, ali za stotine milijuna siromašnih, pogotovo u Africi i Aziji, život bez struje bolna je svakodnevnica. Procjenjuje se kako četvrtina svjetskog stanovništva nema stalni pristup električnoj energiji. Pokušaj zamisliti život bez računala, televizora, kućanskih aparata, život bez električne rasvjete.

Umjesto žarulja, u krajevima bez električne mreže, koriste se opasne i po zdravlje štetne kerozinske lampe. Jedna takva lampa svijetli slabo, dimi i oslobađa štetne pare prilikom izgaranja. O opasnosti od požara da i ne govorimo. Procjenjuje se kako samo u Indiji 2,5 milijuna ljudi godišnje zadobije opekline zbog požara uzrokovanih kerozinskim lampama.

Opasne i neučinkovite, kerozinske lampe do nedavno nisu imale pravu alternativu, ali izum dvojice Engleza mogao bi poboljšati kvalitetu životu milijuna, a kerozinske lampe otpraviti u ropotarnicu povijesti. Naime, Martin Riddiford i James Reeves prikupljaju sredstva za izradu svoje GravityLamp ili 'gravitacijske svjetiljke'.  Do sada su prikupili više od 250.000 dolara i GravityLamp bi uskoro trebao krenuti u serijsku proizvodnju.

GravityLamp je ustvari jednostavna LED žarulja od 70 lumena. Za usporedbu, toliko svjetlosti daje ekran modernog smartphonea. Nije puno, ali kad nemaš struje i više je nego dovoljno. No, nije fora u žarulji već u načinu funkcioniranja ove svjetiljke. Naime, uz svaki GravityLamp dolazi vreća u koju treba natrpati kamenje ili zemlju. Vreća se prikači za lampu, podigne, a slijedećih pola sata gravitacija čini svoje - kinetička energija 10 kila tereta koji se polako spušta napaja LED žarulju.

Naravno, iako se ovaj izum fura na gravitaciju, GravityLamp ustvari radi na 'žgance'. Za podizanje vreće potrebno je upotrijebiti mišiće. Svjetlost daje dobri stari manualni rad, a ne gravitacija, ali podići desetak kila tereta svakih pola sata nije neki problem.

Riddiford i Reeves obećali su kako će prvih 1.000 proizvedenih lampi poslati u Afriku te da će, čim krenu u serijsku proizvodnju, potražiti pomoć dobrotvornih udruga kako bi GravityLamp besplatno dostavili tamo gdje je to potrebno. Držimo ih za riječ.

Posljednja izmjena: 27.12.2012.
Možda će te zanimati i: