bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
I krave su sretnije online
‹ Tech novosti

I krave su sretnije online 25.03.

Škotski proizvođači mlijeka počeli su 'spajati' svoje krave na internet kako bi povećali količinu mlijeka koje proizvode. Novi projekt omogućava farmerima da konstantno prate zdravlje životinja i odmah primijete potencijalne probleme

Internet ovo, internet ono, surfamo, igramo se, komuniciramo… život bez mreže svih mreža postao nam je nezamisliv. No, nisu samo naši životi primijenjeni dolaskom interneta. I životinje osjećaju blagodati interneta, pogotovo u razvijenim zemljama. Internetska tehnologija sve se više koristi u industriji proizvodnje hrane, na primjer, u mljekarstvu.

Škotska tvrtka Silent Herdsman već godinama radi na sustavu internetskog povezivanja krava. Zvuči blesavo, ali je u stvari vrlo korisno. Naime, teško je zapaziti jednu bolesnu životinju među stotinama, pa i tisućama krava u stajama i na pašnjacima. Ovdje uskače internetski sustav Silent Herdsmana.

Naime, svaka je krava u ovom sustavu opremljena ogrlicom s ugrađenim senzorima koji prate zdravlje životinje, količinu mlijeka koju je proizvela i sve podatke konstantno šalju internetskom serveru.  Ti podaci omogućuju farmerima brzu identifikaciju bolesnih životinja, održavanje zdravog krda i veću proizvodnju mlijeka.

Graham Kerr, jedan od prvih korisnika, tvrdi kako je s ovim sustavom uštedio vrijeme i novac: 'Vrlo je koristan, svakodnevno nam štedi puno vremena u obavljanju posla i tako nam ostavlja više vremena koje provodimo s obiteljima.'

U tome je i smisao tehnologije, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 26.03.2014.
Možda će te zanimati i: