bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Internet i na Mjesecu
‹ Tech novosti

Internet i na Mjesecu 25.05.

NASA i MIT prošle su godine pokrenuli projekt ' The Lunar Laser Communication Demonstration' (LLCD) koji bi pomoću satelita omogućio brzi pristup internetu na Mjesecu. Prvi rezultati testiranja su ohrabrujući što znači da je vrijeme za selidbu

Izgradnja lunarne kolonije planira se već desetljećima i kako tehnologija polako napreduje, sve je izglednije da ćemo u bliskoj budućnosti imati stalnu bazu na Mjesecu. Prije slanja prvih stanovnika na Mjesec potrebno je riješiti gro problema, a jedan od najvažnijih je komunikacija. Radio veza je super, ali danas je nezamislivo biti bez interneta bilo gdje, pa zašto bi onda i na Mjesecu bili uskraćeno za sve čari 'mreže svih mreža'?

Naravno da su lumeni iz Nase i MIT-a već počeli smišljati kako budućim stanovnicima našeg satelita omogućiti pristup internetu. Lani su pokrenuli projekt LLCD koji bi pomoću lasera na umjetnim satelitima u Zemljinoj i Mjesečevoj orbiti trebao internet proširiti i van granica našeg planeta.

Takav satelit već postoji u orbiti Mjeseca. Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) u sebi nosi opremu za lasersku komunikaciju i u rujnu prošle godine obavljeni su prvi testovi. Signal prema satelitu upućen je s četiri različite lokacije u Novom Meksiku kako bi se što više smanjile smetnje uzrokovane Zemljinom atmosferom i uspjeh nije izostao.

Internetski signal proputovao je 384.633 kilometra udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Pritom su ostvarene brzine od 622 megabita u downloadu te 19,44 mbps u uploadu. I onda neka netko kod nas kaže kako ima brz internet.

Veza nije prekinuta niti za vrijeme naoblake, a pretpostavlja se da bi samo olujni oblaci 'pokvarili' vezu No, zbog toga se signal šalje s više lokacije kako bi u slučaju oluje bar jedna veza ostala u funkciji.

Detaljnije informacije o projektu možeš pročitati ovdje. Eto, sad možemo na Mjesec, jedino što gore nećemo moći igrati online igre. Naime, ograničava nas sitnica poznata kao brzina svjetlosti pa internetskom signalu, koji putuje radio-valovima, do Mjeseca treba 1,3 sekunde i onda još toliko nazad… Dovoljno za surfanje, ali Call of Duty i World of Warcraft neće ići. 

Posljednja izmjena: 26.05.2014.
Možda će te zanimati i: