bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
iPhone snima termalno
‹ Tech novosti

iPhone snima termalno 08.01.

Termalne su kamere skuplje od, recimo, aranžmana za odlazak na SP u Brazil. No, ne i Flir kamera za iPhone. Možda nećemo gledati repku u Brazilu, ali zato se sad možemo iskušati u termografiji na mobitelu

Znaš ono kad u nekom ratnom filmu ekipa ima kamere koje registriraju temperaturu. E, to su termografske kamere koje snimaju u infracrvenom pojasu elektromagnetskog spektra, a takve snimke nazivamo termogramima. Termografija ili termalno snimanje uglavnom se koristi u vojsci, medicini i građevini, a vrhunske termalne kamere prilično su skupe.

No, na CES-u, koji se upravo održava u Las Vegasu, jučer je predstavljena termalna kamera prihvatljive cijene, a nama je posebno zanimljiva iz razloga što kamera funkcionira u paru sa starim, dobrim iPhoneom. Kamera, nazvana Flir One, košta manje od 350 dolara, može snimati 'obično' i termograme, a radi s iPhone 5 i 5S mobačima. Flir One se jednostavno uglavi na stražnju stranu iPhonea i snimanje u infracrvenom pojasu može započeti. Kamera ima zasebne baterije koje bi trebale potrajati za četiri sata snimanja.

Sigurno se pitaš što snimati ovakvom kamerom? Za početak, u ove dane energetskih certifikata, kao stvorena je za otkrivanje propusta u izolaciji, pronalaženje toplinskih instalacija u zidovima i podovima, detektiranje vlage i još trista čuda. Ukratko, riječ je o još jednom korisnom alatu za sve 'uradi sam' frikove.

Kako je krenulo, za koju godinu vrhunski smartfoni mogli bi dolaziti serijski opremljeni s ovakvim kamerama. Nakon toga, još da ubacimo nekakav medicinski skener i uređaj za teleportaciju u smartfon, pardon, trikoder, zašiljimo uši pa možemo potražiti posao u Zvjezdanoj floti.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.01.2014.
Možda će te zanimati i: