bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Li-Fi: 100 puta brži od Wi-Fija
‹ Tech novosti

Li-Fi: 100 puta brži od Wi-Fija 25.11.

U glavnom gradu Estonije, Talinu, testirana je nova bežična mreža koja bi kroz par godina trebala zamijeniti Wi-Fi. Nova se mreža zove Li-Fi, a inženjeri i znanstvenici na testu su postigli brzinu prijenosa podataka od 1 gigabajta u sekundi

Brzina prijenosa podataka ide samo u jednom smjeru – prema gore. Nekad smo imali dial-up, pa se ISDN činio strašno brzim, došao je prvi ADSL, pa ADSL2, pa optika…

No, skoro svi oni zahtijevaju žicu, a bežično se još uvijek spajamo starim, dobrim i sve sporijim Wi-Fijem. Naravno da znanstvenici i inženjeri rade na nasljedniku bežične mreže 'za po doma', a ovih je dana počelo testiranje Li-Fija, novog standarda za bežični prijenos podataka na kraćim udaljenostima.

Testiranje je obavljeno u Talinu i prvi su rezultati više nego impresivni. Naime, Li-Fi u laboratorijskim uvjetima postiže brzine prijenosa podataka do 224 Gbps (gigabita u sekundi) ili 28 gigabita u sekundi dok je nova mreža na testiranjima u stvarnim uvjetima, u kućama i uredima, postigla brzine od 1 gigabajta po sekundi ili 100 puta više od standardne Wi-Fi brzine.

Inače, Li-Fi je 'svjetlosna' tehnologija pa je za spajanje Li-Fi uređaja neophodna neometana, direktna linija prijenosa. S jedne strane, više neće biti moguć prijenos podataka kroz zidove, ali s druge, ovo će povećati sigurnost.

No, s obzirom da se Li-Fi planira ugrađivati u LED rasvjetna tijela, što znači u praktički svaku sijalicu, problem postaje prednost. Bežičnu mrežu ovako ćemo imati u svakoj prostoriji gdje postoje rasvjetna tijela, a to praktički znači svugdje.

Li-Fi tehnologija gasi i pali LED izvore svjetlosti i tako šalje signale, poput svjetlosnog Morseovog koda. Naravno, riječ je o brzinama koje ljudsko oko ne može primijetiti pa nama izgleda da takve žarulje svijetle konstantno.

Iako su prvi testovi u stvarnom okruženju prošli odlično, proći će još nekoliko godina prije nego nova tehnologija počne zamjenjvati stari, dobri Wi-Fi.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.11.2015.
Možda će te zanimati i: