bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Metloboj? Što da ne
‹ Tech novosti

Metloboj? Što da ne 23.03.

Kladimo se da su dronovi, nakon računala, interneta i genetika, slijedeća velika stvar koja će promijeniti naše živote. Ne samo što će nam olakšati svakodnevne poslove, već će donijeti i nove oblike zabave. Recimo, metloboj!

Mlađi su odrastali čitajući i gledajući Harryja Pottera, a stariji su, nakon sedam knjiga i osam filmova, jako dobro upamtili tko su Harry, Hermiona, Ron i ostatak družine iz Hogwartsa. Upoznali smo hipogrife, jednoroge, kentaure te brojna druga mitska stvorenja, nasmijali se, pustili pokoju suzu i, prije ili kasnije, poželjeli zaigrati metloboj (Quidditch).

Problem je što nam za metlobojski hakl nedostaje par sitnica poput letećih metli i loptica koje imaju samo jedan cilj u životu – ostati neuhvaćenima. Metle ćemo morati još malo pričekati, ali leteće loptice već postoje.

Naime, Jun Rekimoto, inženjer i pronalazač s tokijskog Sveučilišta predstavio je koncept nazvan hoverball. Riječ je o malenoj lopti koja može lebdjeti, mijenjati smjer tijekom leta, naprosto, izvoditi što god ti padne na pamet. Ovdje nije riječ o čaroliji već o malenom dronu unutar lopte koji svojim letom pokreće cijelu konstrukciju.

Rekimotova je ekipa uvjerena kako će hoverball  iznjedriti cijeli niz novih sportova, te da će neobična leteća lopta svoju primjenu naći i u sportskoj rehabilitaciji.

Prije toga, koncept hoverballa treba usavršiti, jer loptica trenutačno u zraku može ostati svega pet minuta i potreban joj je pilot koji upravlja njenim letom. Također, hoverball treba mnogobrojna konstrukcijska pojačanja kako bi preživio tretman na kojeg su navikle obične lopte.

Preostaje nam da se strpimo još koju godinu dok hoverball ne preboli dječje bolesti, a do tad možemo trenirati na običnim metlama i s teniskim lopticama. Samo, ni za živu glavu, ne pokušavaj poletjeti s metlom kupljenom na lokalnoj tržnici.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.03.2014.
Možda će te zanimati i: