bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Mobilni uređaji preuzimaju web
‹ Tech novosti

Mobilni uređaji preuzimaju web 10.10.

Stanovnici 40 država svijeta više pristupaju webu putem mobitela, nego putem računala. Pridodamo li tome one koji webu pristupaju putem tableta, ta brojka se penje na 48 država. Što bi rekao Borg: 'Resistance is futile!'

Prema podacima StatCountera, globalni udio pregleda web stranica putem mobilnih uređaja, ove je godine porastao na 28,5 posto. Lani je taj udio iznosio tek 17,1 posto. Nastavi li se rast mobilnog interneta ovim tempom, za nekoliko godina mobači i tableti prešišat će stolna računala.

Već danas, stanovnici 40 država webu uglavnom pristupaju putem mobitela. Zanimljivo, riječ je uglavnom o zemljama u razvoju, poput Turkmenistana, Papua Nove Gvineje i Myanmara. Na listi su i skoro sve afričke države, te par 'kapitalaca' po broju stanovnika – Indija, Nigerija i Bangladeš.

U te tri države, mobilni web čini više od 70 posto otvaranja internetskih stranica.

Pristup webu putem stolnih računala još uvijek čini 64,6 posto ukupnih pregleda stranica na svijetu, ali taj broj, iz godine u godinu, pada. Poruka je jasna, svaka ozbiljna web stranica danas mora imati mobilnu verziju ne želi li postati zastarjelom i irelevantnom.

'Web stranice trebale bi se, ako to već nisu napravile, početi pripremati za svijet u kojem je mobilno na prvom mjestu. Pred nama su veliki izazovi, ali i prilike da se prilagodimo ovom trendu', kaže CEO StatCountera.

Kad su u pitanju razvijene zemlje, i tu mobilno polako, ali sigurno, istiskuje računala. Na primjer, u Ujedinjenom kraljevstvu ove godine računala imaju 62 posto udjela, dok je lani ta brojka iznosila 79 posto.

Kod nas? Ne treba ti istraživanje, dovoljno je da se usporediš koliko vremena mobilni web koristiš danas, a koliko si ga koristio prije godinu ili dvije. Drastična razlika, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 10.10.2014.
Možda će te zanimati i: