bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Narodno web sveučilište
‹ Tech novosti

Narodno web sveučilište 22.02.

University of the People (Narodno sveučilište) ovih će dana, nakon četiri godine studiranja online, dobiti prve diplomce. Pristup ovom online sveučilištu imaju svi, a četverogodišnji studij moguće je završiti bez plaćanja školarine

University of the People (UoPeople) postoji već pet godina, u njegovim virtualnim prostorima studira 700 studenata z 142 zemlje svijeta, a ovih dana, prvih sedam studenata dobit će diplome. Najviše studenata dolazi iz Azije (30 posto), velik je broj Amerikanaca, a među prvih sedam diplomaca su po jedan student iz Sirije i Jordana.

Edukativni projekt ideja je izraelskog poduzetnika Shai Reshefa koji je na ovaj način želio svima omogućiti fakultetsko obrazovanje. UoPeople nudi dva studija (poslovna administracija i računalni studiji), predavanja iz pojedinih predmeta traju 10 tjedana, a virtualne učionice pohađa 20-30 studenata. Svi oni imaju zadaće, brojne eseje i zadatke koje moraju ispunjavati, a na kraju semestra čeka ih ispit koji se naplaćuje 100 dolara, što je ujedno jedini trošak studiranje osim samog upisa (10-50 dolara, ovisno o zemlji stanovanja). Ispiti se naplaćuju, jer ih studenti rješavaju u državi iz koje potječu, uz nadzor ovlaštenih, lokalnih proktora.

Inače, samo studiranje se ne naplaćuje, svi su udžbenici besplatno dostupni svim studentima, a besplatno rade i profesori-volonteri. Studenti iz najsiromašnijih zemalja mogu iskoristiti neku od brojnih stipendija koju nude UoPeople partneri. Recimo, Microsoft se obvezao platiti školarinu za 1.000 studenata iz Afrike te im, po završetku studija, pomoći u pronalaženju posla.

Nedavno je program studiranja na University of the People dobio službenu akreditaciju, kakvu moraju imati sva ozbiljna sveučilišta širom svijeta. UoPeople diploma ovim je dobila na težini, a Shai Reshef vjeruje kako će njegovo narodno, online sveučilište za dvije godine pohađati više od 5.000 studenata.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.02.2014.
Možda će te zanimati i: