bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Neka bude zeleno
‹ Tech novosti

Neka bude zeleno 04.04.

Semafori su najgori izum u povijesti čovječanstva, ustvrdit će svi vozači koji ujutro voze na posao, a zeleni val je nepostojeća izmišljotina. Kad bi bar na svakom semaforu uvijek bilo zeleno. Pusti snovi? Pa, i ne baš…

Lumeni sa Sveučilišta Newcastle na sjeveru Engleske rade na gadgetu koji može promijeniti crveno svjetlo na semaforu u zeleno. Nova tehnologija upravo se testira, pošto u Engleskoj uskoro očekuju pojavu prvih samovozećih kamiona na tamošnjim cestama.

Takva će vozila zahvaljujući malenim uređajima, veličine prosječnog smartfona, 'komunicirati' s posebnim semaforima opremljenima Compass 4D tehnologijom. Uređaj će prepoznati takav semafor na udaljenosti od 100 metara, zatražiti prioritetnu izmjenu na zeleno i izračuniti kojom brzinom se vozilo mora kretati kako bi kroz semafor prošlo bez zaustavljanja.

Prvi se uređaji testiraju u vozilima Hitne pomoći, u samom centru Newcastlea, a vozači Hitne naprosto su oduševljeni novom tehnologijom koja im olakšava posao. Kažu kako im sad vrijeme vožnje na prosječnoj intervenciji traje 10 posto kraće nego prije.

Slijedeći korak je ugradnja ovih gadgeta u samovozeće kamione koji će uskoro početi transportirati automobile iz Nissanove tvornice u Sunderlandu do obližnje luke.

'Ovo je prvi korak prema samovozećim automobilima', kaže Phil Blythe, profesor na Sveučlištu Newcastle. 'Uspijemo li bolje upravljati prometom i osposobiti vozila da 'pričaju' sa semaforma te međusobno, onda ćemo napraviti velik korak prema potpunoj automatizaciji prometa.'

Jednog dana, kad automatizacija prometa postane stvarnost, onda ćemo bar do mile volje moći surfati i pričati na našim smartfonima dok se vozimo bez da ikoga ugrožavamo u prometu i bez bojazni da će nam policajac opravdano stisnuti kaznu.

Izvor

Posljednja izmjena: 06.04.2015.
Možda će te zanimati i: