bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Nexus S u svemiru
‹ Tech novosti

Nexus S u svemiru 25.03.

NASA je prije par godina pokrenula projekt koji je imao za cilj napraviti robota sa smartfonom umjesto 'mozga. Takvi roboti danas švrljaju po ISS-u i obavljaju razne zadatke dok ih kontrolira modificirani Nexus S

SPHERES roboti izgledaju kao da su ispali iz nekog jeftinog SF filma. Plastični su, okrugli, narančasti i lebde u bestežinskom stanju. No, umjesto malih, zlih očiju, ovi roboti na faci imaju mobitel! Nije riječ o šali, tri SPHERES robota na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) već mjesecima rade razne poslove održavanja i mjerenja razine radijacije.

Inženjeri NASA-e dugo su birali pravi smartfon i pravi mobilni OS za jedan tako odgovoran posao i na kraju su odabrali Samsung Nexus S s Android Gingerbreadom. U užem izboru bio je i HTC Nexus One, ali je otpao iz utrke zbog prilično banalnog razloga – baterije. Naime, NASA je morala promijeniti bateriju na mobu, a to na HTC-u nije bilo moguće. Standardnu Li-Ion bateriju zamijenili su s, pazi sad, klasičnim alkalijskim baterijama, istim onim kakve kupuješ kad rikne daljinski ili bežični miš.

U svemirskoj stanici svaka je potencijalna opasnost dobro poznata, a mogući kvar Li-Ion baterija i razlijevanje njihovog sadržaja u bestežinskom stanju nagnali su inženjere da se okrenu staroj, manje opasnoj tehnologiji.

Baterije nisu bile jedini hardverski problem. Zbog moguće interferencije, smartfon u svemiru mora cijelo vrijeme raditi u 'airplane modu' pa su dečki iz NASA-e izvadili TX/RX pojačalo za antenu. Možda da zamole proizvođače da posebno za njih počnu proizvoditi 'space mode' mobitele? Otporan na zračenje, ne ometa warp pogon i ima domet od 5.000 svjetlosnih godina – novi Nexus GTi 99 bMx turbo. Dok ne dobiju takav mob NASA lumeni morat će se zadovoljiti s onim što imaju i prepravljati mobače kako bi radili u bestežinskom stanju.

Osim hardverskih promjena, NASA je morala puno toga promijeniti i kad je softver u pitanju. NA ISS-u koriste ThinkPad T61p laptope, stare više od pet godina. Na tim starim kantama vrte se Windowsi XP, a dobro znaš da stari Windozi i smartfoni nisu baš 'na ti'. No, ni taj problem nije uspio zaustaviti NASA-ine hakere. Napisali su posebne upravljačke programe za Nexus S koji su omogućili direktno spajanje moba s laptopima, nešto što je bilo moguće samo na Androidu, tvrde u NASA-i.

Malo programiranja, malo modificiranja i puno improvizacije pretvorilo je običan smartfon u mozak svemirskog robota. Hm, nama to miriši na skoru invaziju narančastih robota iz dubokog svemira koji će letjeti uokolo i tražiti nekoga tko bi se javio na smartfon koji im zvoni posred face.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.03.2013.
Pitanja i komentari
  • malabiljka 27.03.2013. 10:46
  • Trebalo bi u svemir poslati burek i tople sendviče da se namame izvanzemaljci, ovako nikakve koristi, što će njima tehnologija kad su napredniji od bića sa Zemlje.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)