bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Nova verzija Apple OS-a nakon 23 godine
‹ Tech novosti

Nova verzija Apple OS-a nakon 23 godine 16.09.

Na 30. obljetnicu predstavljanja Apple II GS osobnog računala, jedan je zaljubljenik u ovu kantu objavio prvu softversku zakrpu za operativni sustav ProDOS. Ako negdje imaš Apple II GS koji skuplja prašinu, evo prilike da ga ponovno upališ i prisjetiš se kako je to bilo nekad

Softverski developer John Brooks imao je nešto slobodnog vremena, puno znanja i velike količine ljubavi prema svom starom Apple II GS-u. Nije mu bilo teško utrošiti stotine radnih sati kako bi napisao zakrpu za operativni softver računala koje se proizvodilo od 1986. do 1992. godine.

GS je tada koštao $999 što bi preračunato u današnji novac iznosilo nekih 2.150 dolara. Bilo je to zadnje Apple računalo koje je koristilo operativni sustav bez grafičkog sučelja - ProDOS.

Novu verziju ProDOS-a možeš isprobati na ovom web emulatoru, a Brooks je starom operativnom sustavu dodao Bitsy Byte – novi preglednik za pokretanja programa koji omogućuje navigaciju među više floppy i USB diskova.

Zašto to spominjemo? Zato što je ovaj koristan program, koji bi svom vlasniku donio milijune da ga je napisao prije 30 godina, težak manje od 1 kilobajta. 1 kilobajt kao tisućiti dio megabajta, kao 1.000 bajtova, kao 1.000 slova/brojeva/znakova. Manje znakova  nego što smo ih dosad nadrobili u ovom tekstu.

Tu su i drugi korisni programi koji će zanimati nadobudne developere i ekipu kojoj je Apple u srcu. Mi, ostali, ipak ćemo se držati nešto modernijih igrački s jabukom na kućištu.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.09.2016.
Možda će te zanimati i: