bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
PC USB stick
‹ Tech novosti

PC USB stick 09.01.

Manija gadgeta na stickovima ne posustaje. Mislili smo da nas više ništa ne može iznenaditi kad su u pitanju uređaji koje proizvođači uspijevaju ugurati na stick. Bili smo u krivu, jer Intel je uspio na 'štapić' ugurati pravo, pravcato Windows računalo

Znaš one jeftine stickove koji bi, kao, trebali streamati video u fullHD rezoluciji na tvoj televizor? Da, baš one stickove koji se griju sve u šesnaest, brzo se kvare i pritom prikazuju sliku koja nije niti blizu deklariranih 1080p.

Takvim, jeftinim kineskim stickovima, Intel je upravo zadao težak udarac predstavivši svoj Compute Stick – pravo Windows 8.1 računalo na 'štapiću' koje će koštati svega 149 dolara.

Na Intelovom čarobnom štapiću nalazi se četverojezgreni Atom procesor, 32 giga integrirane memorije te 2GB RAM-a. Osim USB-a, Compute Stick s drugim uređajima može komunicirati i putem Bluetooth ili wi-fi veze.

Naravno, sve Windows aplikacije i igre, osim onih najzahtjevnijih, radit će bez problema na malom sticku kojeg bez beda možeš staviti u džep jakne ili u torbu.

Intel je najavio i Linux verziju svog računala na sticku koja će imati manje integrirane i radne memorije, ali će zato biti skoro duplo jeftinija. Naime, koštat će samo 89 dolara.

Nakon što su propustili 'vlak' kad su u pitanju procesori za mobilne uređaje u Intelu punom parom rade na slijedećoj generaciji elektroničkih uređaja, prvenstveno čipovima za toliko puta spominjanu nosivu tehnologiju.

Zajedno s oba računala na štapiću predstavili su i Quark SE SOC – 32-bitni čip niske potrošnje i odličnih performansi koji bi trebao biti osnova nadolazećim 'nosivim' gadgetima i predmetima.

Kako je krenulo, nije daleko dan kad ćemo hodati umreženi od glave do pete – od tenisica, preko hlača i sata do šilterice. Svi bi ti odjevni predmeti mogli imati čipove koji će komunicirati međusobno, skupljati informacije o svijetu oko nas i prezentirati nam ih kad god to poželimo.

Zvuči pomalo čudno, da ne kažemo nepotrebno, ali sjeti se da su isto rekli i za mnoge druge izume kojima u prvom trenutku nismo mogli pronaći namjenu. Recimo, fotokopirka. Svi su joj predviđali propast i smatrali je nepotrebnom pošto se tad kopiralo pomoću indigo papira. Indigo što? Exactly.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.01.2015.
Možda će te zanimati i: