bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
PlayStation na Plutonu
‹ Tech novosti

PlayStation na Plutonu 21.07.

Zadnjih dana itekako pratimo što se događa sa svemirskom sondom Novi horizonti koja je, preletjevši pokraj Plutona, poslala mnoštvo dosad neviđenih fotografija i podataka. No, jesi li znao da sondom upravlja procesor identičan onom u starom, originalnom PlayStationu?

Uzimamo zdravo za gotovo činjenicu da je sonda izrađena ljudskom rukom upravo proletjela tik pored Plutona i pritom ne shvaćamo kakav je to podvig. Lansirati sondu koja je 9 godina putovala prostranstvom Sunčevog sustava, pritom prevalila 3 milijarde kilometara i na kraju stigla do odredišta pravo je čudo moderne tehnologije.

Sondu 'Novi horizonti', veličine klavira i tešku tek petstotinjak kilograma, pogone uređaji stari deset godina, a među njima nalazi se i procesor MIPS R3000 zaslužan za upravljanje potisnicima, senzorima te za odašiljanje podataka koji do Zemlje putuju 4 i po sata.

Riječ je o istom procesoru koji se koristio u originalnim PlayStation konzolama, a NASA-ini stručnjaci odabrali su ga zbog pouzdanosti. NASA traži baš takav hardver i opravdano smatra kako je pouzdanost u svemiru daleko važnija od procesorske snage. Upravo zato su uzeli stari procesor, malo ga modificirali i ugradili ga u svemirsku sondu.

Njihova odluka pokazala se ispravnom. 'Novi horizonti' stigli su do Plutona, obavili sav predviđen posao, a MIPS R3000 pokazao se jednako pouzdanim kao u mnogim PlayStationima 1 koji savršeno rade i dan-danas.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.07.2015.
Možda će te zanimati i: