bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Povratak Internet Explorera
‹ Tech novosti

Povratak Internet Explorera 21.12.

Nekad davno, iza sedam mora i sedam gora… Ustvari, priča više počinje ovako nekako: 'Prije pet godina Microsoft je zahvaljujući premoći Windowsa imao prevlast i na području internetskih preglednika. A onda je…

Mlađim surferima Internet Explorer (IE) često je potpuno nepoznat preglednik kojeg izbjegavaju zbog toga što je neopravdano na lošem glasu. Za ovo ima razloga, jer IE je nekad bio loš, nesiguran preglednik koji je uporno gurao neke svoje tehnologije. Web developerima je dovoljno spomenuti 'šesticu' pa da im mrak padne na oči.

No, iako je imao lošiji proizvod, Microsoft je uspijevao držati prvu poziciju među web preglednicima i to zahvaljujući tome što je IE dolazio kao zadani preglednik u svim verzijama Windowsa. Zahvaljujući integraciji 'šestice' u Windowse XP, Microsoft je u jednom trenutku držao preko 90 posto udjela na tržištu web preglednika.

Većina Windows korisnika uzimala je IE zdravo za gotovo i nije im niti padalo na pamet da postoje i drugi, bolji web preglednici poput Firefoxa i Opere

No, tada na scenu stupa Europska komisija. EK 2009. godine donosi presudu prema kojoj se Microsoftu zabranjuje da IE integrira u Windowse na taj način da Microsoftov web preglednik ostane jedini izbor korisnicima prilikom instalacije.

EK je Microsoftu odvalila još par financijskih kazni u visini od milijarde dolara i u sve europske verzije Windowsa uskoro je ugrađena opcija za biranje jednog od 11 web preglednika prilikom instalacije.

Ubrzo je stigao i Chrome, iPad je napravio čuda za Safari, a korisnici su shvatili da mogu birati između nekoliko odličnih preglednika. Rezultat? Danas, pet godina nakon presude EK, Microsoft ima tek 19% tržišta web preglednika dok Chrome ima 38%, a Safari i Firefox oko 16 posto.

Spominjana presuda EK vrijedila je pet godina što znači da Microsoft ponovno može postavljati IE kao zadani web preglednik u svim verzijama Windowsa i pritom ignorirati ostale.

Misliš da to neće napraviti? Hoćemo se kladiti? :)

Ako ništa drugo, barem su novi IE (10 i 11) odlični preglednici za razliku od nekih prethodnih verzija.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.12.2014.
Možda će te zanimati i: