bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Prosječna web stranica jednako je velika kao originalni Doom
‹ Tech novosti

Prosječna web stranica jednako je velika kao originalni Doom 25.04.

Web je sačinjen od podataka svih vrsta, a još smo u osnovnoj školi naučili da se jedinice kojima mjerimo količinu podataka zovu bitovi, kilobajti, megabajti, giga… i tako dalje sve do 1 yotabajta koji, napisan u bajtovima, izgleda ovako: 1.208.925.819.614.629.174.706.176. A znaš li koliko bajtova ima prosječna web stranica?

Odmah ćemo ubiti svaku neizvjesnost i odgovoriti na pitanje iz uvoda. Dakle, prosječna web stranica na današnjem internetu 'teži' 2,39 MB ili 2.390.000 bajtova.

Neupućenima se može učiniti da je riječ o velikoj brojci, ali u današenje vrijeme terabajtnih diskova, internetskih oblaka te jeftinog interneta – to je prava sitnica.

Za usporedbu, jednaku količinu podataka imao je originalni Doom kad se pojavio u prodaji na disketama 1993. godine.

Shareware instalacija Dooma, distribuirana putem disketa i BBS-ova, težila ja samo 2393 kb, isto koliko i danas u prosjeku teži službena stranica MNK Vjetar s Dinare ili fan stranica kluba obožavatelja Maje Šuput iz Fürstenfeldbrucka.

No, razlika je u tome što nam je Doom u nepunih 2 i po mega donio nebrojene sate zabave dok danas ne možeš naći niti pristojnu fotku manju od spomenute veličine.

Nije da se bunimo, naprotiv! Obožavamo sve brži i jeftiniji internet, ali isto tako ne volimo bespotrebno usporavanje surfanja koje nam često izazivaju stranice natrpane svim i svačim, prvenstveno reklamama.

Shvatili su to i vodeći izdavači internetskih publikacija pa su najpopularnije web stranice sve 'lakše' i brže, a lumeni iz Facebooka i Googlea punom parom rade na novim tehnologijama, poput Accelerated Mobile Pages programa, koje bi nam trebale donijeti još veće brzine surfanja na svim našim uređajima. 

Izvor

Posljednja izmjena: 25.04.2016.
Možda će te zanimati i: