bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ribica na kotačima
‹ Tech novosti

Ribica na kotačima 13.02.

Kažu da zlatne ribice pamte samo zadnje tri sekunde. Kažu i lažu. Zlatne ribice pamte jako dobro, a osim memorije mogu se pohvaliti i priličnom vještinom u upravljanju vozilima. Ne vjeruješ? Pogledaj ovo…

Ribice su zahvalni ljubimci. Ne skaču ti u krilo kao mačke, niti inzistiraju na svakodnevnoj šetnji kao psi. Sve što traže od tebe je da im jednom tjedno promijeniš vodu u akvariju te da ih nahraniš. No, svatko tko doma ima ribice reći će ti da su ove životinjice strašni žicaroši. Nema toga da prođeš kraj akvarija, a da one ne krenu žicati hranu.

Ako znaju žicati, nisu toliko šupljoglave, zar ne? Novi dokaz o inteligenciji zlatnih ribica dolazi iz Nizozemske. Studio Diip, nizozemska tvrtka koja se bavi računalnim raspoznavanjem slika (image recognition), ima zlatnu ribicu na kotačima. Naime, postavili su akvarij s ribicom na akumulatorom pogonjena kolica, a kamera prati pokrete ribice i tako usmjerava ovo neobično vozilo.

Ribica se sad, umjesto dosađivanja u fiksnom akvariju, može provozati uredima Studio Diipa, vidjeti što ima novog, popiti kavu i otići na WC. Što li će tek biti kad skuži kako otvoriti ulazna vrata?

Izvor

Posljednja izmjena: 13.02.2014.
Možda će te zanimati i: