bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Robot i snažna volja jači od paralize
‹ Tech novosti

Robot i snažna volja jači od paralize 17.12.

Žena, paralizirana od vrata nadolje, iznenadila je liječnike na Sveučilištu Pittsburgh brzinom učenja upravljanja robotskom rukom putem misli. Ovaj izum mogao bi promijeniti život milijunima paraliziranih širom svijeta

53-godišnja Jan Scheuermann izgubila je sposobnost pokretanja udova prije više od deset godina. Nesretna Jan pati od kvadriplegije, a oštećenja na njezinoj kralježnici toliko su ozbiljna da joj liječnici nisu davali ama baš nikakve šanse za oporavak. No, liječnici sa Sveučilišta Pittsburgh ponudili su Jan ponudu koju nije mogla odbiti. Predložili su joj sudjelovanje u testiranju robotske ruke upravljanje mislima.

Nekoliko skupina znanstvenika širom svijeta radi na sličnim projektima i već su ostvareni veliki pomaci u ovoj, novoj grani medicine. Posebnost robota iz Pittsburgha je u novom računalnom programu za prevođenje moždanih valova u komande koje robot razumije. Za razliku od sličnih robota, ovaj od korisnika ne zahtijeva da se koncentrira na ono što želi već da to naprosto pokuša napraviti. Drugim riječima, umjesto fokusiranja na to kako micati ruku centimetar po centimetar dovoljno se posvetiti željenom cilju, poput dizanja ili pomicanja nekog predmeta.

Jan su trebala samo dva dana da se nauči služiti robotom i u ta dva dana svladala je pokretanje ruke u sve tri dimenzije. Za svega par tjedana mogla je ispružiti robotsku ruku, pokupiti predmete sa stola i premjestiti ih. 'Oduševljeni smo njenim napretkom, to je bilo potpuno neočekivano', kaže Andrew Schwartz, profesor neurobiologije na Sveučilištu Pittsburgh, i dodaje: 'Na kraju dana u kojem bi ostvarila napredak bila je naprosto ekstatična'.

Kako bi Jan spojili s rukom doktori su joj ugradili dva sićušna implantata u mozak. Implantati, veličine 4 milimetra, izgledaju poput mreže od 96 minijaturnih elektroda koje su 'prikačene' na dio mozga zadužen za pokretanje ruku i nogu. Nakon što su implantati ugrađeni doktori su zatvorili lubanju pacijentice i žicama povezali konektore na implantatima s računalom koje upravlja robotskom rukom.

Jan danas, nakon nekoliko mjeseci treninga, uspješno izvršava sve zadatke s rukom u 91,6% slučajeva. No, prije puštanja ovakvih robotskih pomagala u prodaju, doktori i znanstvenici moraju riješiti još nekoliko velikih problema. Najveći problem predstavlja stvaranje ožiljaka oko ugrađenih implantata, a tada elektrode ne primaju dovoljno jak signal. Rješenje postoji - još manje elektrode, promjera pet tisućinki milimetara, dovoljno male da ne uzrokuju  prirodni proces zarastanja.

Slijedeći korak je omogućavanje osjetila. Senzori iz robotske ruke trebali bi slati povratne signale mozgu koji bi ih potom pretvarao u osjet dodira. Drugi cilj tima iz Pittsburgha je bežično spajanje implantata i ruke kako pacijenti ne bi morali stalno biti spojeni žicama s računalom.

Posljednja izmjena: 17.12.2012.
Možda će te zanimati i: