bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Robot za dostavu pizze
‹ Tech novosti

Robot za dostavu pizze 18.03.

Nemoj se začuditi ako ti za nekoliko godina, nakon što naručiš pizzu, na vrata pozvoni robot koji će je dostaviti. Australski Domino's, veliki lanac pizzerija, upravo je predstavio prototip prvog robota za dostavu pizze

Pizza je najomiljenija klopa na svijetu. Jede se svugdje, od Šandrovca do Šangaja, a dostava pizze unosan je biznis. Veliki lanci pizzerija, poput australskog Domino'sa, stalno traže nove načine smanjivanja troškova kako bi ostali konkurentni.

Jedna od stavki na cijeni svake pizze iz dostave je i trošak dostavljača. Treba mu isplatiti plaću, pokriti troškove goriva, platiti razne namete… sve to poskupljuje dostavu pizze.

Zašto dostavljače ne bi zamijenili robotima? – upitali su se u Domino's pizzeriji i udružili s tvrtkom Marathon Robotics. Oni su pak izradili robota, uz pomoć dizajna australske vojske i vlastite tehnologije, koji dostavlja pizzu bez većih problema.

Robot ima ugrađene laserske senzore za navigaciju u prostoru, može voziti brzinom od 20 km/h, a tak' mu je svejedno vozi li po cesti, makadamu ili tek običnoj, utabanoj stazi.

Kad dođe do odredišta, naručitelj pomoću smartfona šalje sigurnosnu šifru kojom otključava pretinac s vrućom, slasnom pizzom.

Za razvoj robota njegovim je tvorcima trebalo manje od godinu dana. Ovim tempom, eto nama za 2-3 godine, prvih robota s pizzom pred ulaznim vratima.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.03.2016.
Možda će te zanimati i: