bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Rus s dva zaslona
‹ Tech novosti

Rus s dva zaslona 16.12.

Pridjev 'ruski' obično upotrebljavamo uz balet, tenk ili zrakoplov, ali uskoro bi mogli početi pričati i o ruskom mobitelu. YotaPhone bi ubrzo trebao u serijsku proizvodnju, a od konkurencije se razlikuje po tome što ima dva displaya

Dva zaslona nisu nikakva novost u svijetu mobitela, ali većina takvih uređaja, izuzev legendarne Motorole Razr, nije postigla neki uspjeh. Štoviše, zadnji takav pokušaj, japanska Kyochera Echo, neslavno je propao. Za razliku od Kyochere nadolazeći YotaPhone ima puno više izgleda za uspjeh iz jednostavnog razloga - drugačiji je i originalan.

YotaPhone je proizvod ruske tvrtke Yota Devices. Na prvi pogled, riječ je o običnom smartphoneu koji se specifikacijama nimalo ne razlikuje od brojne Android bratije. Dvojezgreni Snapdragon S4 procesor, 2GB RAM-a, 720p 4,3-inčni display, 12-megapikselna kamera, Android 4.2 Jelly Bean, baterija od 2.100mAh, LTE i NFC. Sve ovo je već viđeno. No, pogled sa stražnje strane otkriva po čemu je YotaPhone poseban.

Naime, stražnja strana ruskog moba nema poklopac već još jedan display. Nije riječ o kopiji prednjeg zaslona već o E-ink ekranu, istom onom kakvog ima Amazonov Kindle. Odlike ovakvog zaslona su vrlo mala potrošnja što mu omogućuje da se nikada ne gasi.

Rusi su napravili mudar potez kad su E-ink zaslon odlučili iskoristiti kao svojevrsni produžetak 'glavnog' displaya. Na korisniku je da odluči što će 'rezervni' display prikazivati. Twitter stream, poruke, rokovnik, kalendar, wallpaper... sve ovo itekako dobro funkcionira na štedljivom zaslonu koji se nikada ne gasi. Još jedna velika prednost E-inka je ta što nimalo ne umara oči pa će i evenutalno čitanje na ovakvom zaslonu biti daleko manje naporno. Rusi uskoro namjeravaju izdati SDK za YotaPhone kako bi developeri mogli razvijati aplikacije koje će znati prepoznati i iskoristiti oba displaya.

Najveći nedostatak ovog neobičnog smartphonea svakako su dimenzije. Veći je i nezgrapniji čak i od velike i nezgrapne Lumije 820. Također, nema standardnih tipaka Home, Multitask i Back već se sva komunikacija s mobom odvija putem gestikulacije. Korisnicima će trebati neko vrijeme da se priviknu na nov način upravljanja mobitelom i aplikacijama.

Rusi tvrde da pregovaraju s mobilnim operaterima širom svijeta i planiraju mobitel pustiti u prodaju sredinom slijedeće godine. Šest-sedam mjeseci puno je vremena u brzom svijetu mobilne tehnologije i ideju YotaPhonea mogao bi 'posuditi' neki drugi proizvođač, poboljšati je i ponuditi bolji smartphone.

U svakom slučaju, tko god prvi izađe na tržište s E-ink dual display mobitelom, izazvat će zanimanje kupaca i podići poprilično prašine u svjetskim medijima.

Izvor

Posljednja izmjena: 16.12.2012.
Možda će te zanimati i: