bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Samsung Gear S – korak u pravom smjeru
‹ Tech novosti

Samsung Gear S – korak u pravom smjeru 27.08.

Pametni satovi (smartwatch) više su zabavne novotarije, nego korisni uređaji. No, svaka nova generacija pametnih satova sve je bolja pa je tako Samsung Gear S pravo, malo čudo tehnike iako još uvijek ima par nedostataka koje treba ispraviti

Godinama se priča o pametnim satovima koji, eto, samo što nisu zamijenili mobitele. Sat je puno lakše nositi od mobitela pa je logično da su proizvođači elektronike ozbiljno zapeli kako bi unutar smartwatcha nagurali sve ono zbog čega volimo mobače. Ideja je sjajna, ali realizacija još uvijek malo zapinje.

Naime, potrebna tehnologija još uvijek nije dostigla željenu razinu minijaturizacije pa prve generacije pametnih satova imaju podosta problema, a najveći je trajanje baterije. Većinu pametnih satova potrebno je puniti svakog dana što odbija velik dio potencijalnih kupaca.

Samsungovi inženjeri svjesni su ovog problema i zbog toga novi Samsung Gear S, zahvaljujući 300mAh bateriji, može, bez punjenja izdržati dva dana. Znamo da nije previše, ali u usporedbi s prethodnim generacijama to je primjetan napredak za jedan pametni sat pogotovo kad pročitaš tehničke specifikacije Geara S.

Pazi ovo! U satu se nalazi dvojezgreni procesor na 1GHz, 512 MB RAM-a te 4 gige integrirane memorije – sve ono što i u prosječnom smartfonu. Gear S ima zakrivljeni zaslon dijagonale 2 inča i rezolucije 480 x 360, a za povezivost s ostalim uređajima brinu se quad-band 2G/3G, Bluetooth 4.1, Wi-Fi a/b/g/n, GPS/GLONASS i USB 2.0.

Nabaviš li Gear Circle, ogrlicu na kojoj se nalaze mikrofon i slušalice, Gear S će zamijeniti mobitel, obavljajući i primajući telefonske pozive. Unutar sata ugurani su još i akcelerometar, žiroskop, kompas, mjerač otkucaja srca, UV i svjetlosni senzori te barometar. Pravo minijaturno čudo tehnike!

Zanimljivo je da sat 'vrti' Tizen, operativni sustav baziran na Linuxu kojeg Samsung koristi u sve više svojih uređaja.

Samsung Gear S naći će se u prodaji širom svijeta početkom listopada, ali cijenu još uvijek ne znamo. S obzirom slične uređaje, sumnjamo da će biti jeftiniji od 300-400 eura.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.08.2014.
Možda će te zanimati i: