bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Šest mobitela predstavljeno u jednom danu
‹ Tech novosti

Šest mobitela predstavljeno u jednom danu 15.01.

Ova je srijeda bila prava ludnica kad su u pitanju vijesti iz svijeta mobilnih uređaja. Naime, predstavljeno je čak šest novih novih smartfona koji će se uskoro naći u trgovinama. Po jedan Samsung i Oppo te četiri Lumije…

CES, najveći sajam gadgeta na svijetu, završio je prošlog tjedna i pomislili smo kako će sad uslijediti stanka od nekoliko tjedana u kojima neće biti previše tech vijesti.

Bili smo u krivu! Naime, najave novih uređaja stižu nesmanjenom žestinom pa je tako jučer predstavljeno čak šest novih mobilnih uređaja.

Najveće zasluge za ovako velik broj novih smartfona ima Microsoft koji je predstavio četiri mobitela takozvane 'entry-level' ili najslabije klase.

Ustvari, riječ je o dva uređaja (Lumia 435 i 532) koje Microsoft prodaje u dvije verzije - Dual SIM te standardnoj za jednu SIM karticu.

Svi ti uređaji dolaze sa zaslonom od 4 inča, rezolucije 480 x 800, te s prilično zastarjelim Snapdragon 200 čipom. Lumia 532 nešto je snažnija zbog četverojezgrenog 1,2GHZ procesora dok će se kupci Lumije 480 morati zadovoljiti s dvije jezgre.

532 ima i nešto bolju kameru (5MP naspram 2 MP), malo je veći, a sve ostale tehničke specifikacije potpuno su identične. Sve, osim cijene koja bi za slabiji 480 trebala iznositi nekih 70-ak eura dok je 532 deset eura skuplji. Za te pare, sasvim pristojni uređaji.

Osim Microsofta novi, jeftin mobitel jučer je predstavio i Samsung. Iako po tehničkim karakteristikama Samsung Z1 nimalo ne odskače od prosjeka, riječ je o prilično zanimljivom uređaju.

Z1 je naime prvi Tizen mobitel. Za neupućene, Tizen je operativni sustav koji se bazira na Linuxu, a Samsung ima velike planove s novim OS-om. Z1 je prvenstveno eksperimentalni uređaj kojim će Samsung ispitati reakcije tržišta na Tizen. To je razlog zašto Tizen nećemo vidjeti u našim trgovinama pošto su u Samsungu svoj 'eksperiment' s Linuxom odlučili provesti u Indiji gdje Z1 košta nekih 550 kuna.

Za kraj smo ostavili Oppo R1C – kineski smartfon koji spada u srednju klasu mobilnih uređaja. Sjajno je dizajniran, a ispod poklopca nalazi se četverojezgreni procesor na 1,7GHz, 2GB RAM-a te 16 giga integrirane memorije dok kamera ima više nego solidnih 13 MP.

R1C će se naći u prodaji 20. siječnja po cijeni od 2.800 kuna, a uređaj bi se ubrzo, kao i svi ostali Oppo modeli, trebao naći na stranicama njihove online trgovine.

Posljednja izmjena: 15.01.2015.
Možda će te zanimati i: