bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Smartisan T1 – posebno jedinstven
‹ Tech novosti

Smartisan T1 – posebno jedinstven 26.05.

Kinezi su, baš poput Japanaca i Korejaca prije njih, naučili lekciju. Godine izrade gadgeta za strane tvrtke rezultirale su sve većim brojem mobitela dizajniranih u Kini. Nisu to više jeftini, loši mobači. Smartisan T1 pravi je primjer visoke tehnologije 'Made in China'

Svi mi, s razlogom, podozrivo gledamo na uređaje proizvedene u Kini, izuzev onih koji na sebi imaju neki poznati logo (Apple, Nokia...). Kinezi su godinama proizvodili uređaje loše kvalitete, namijenjen uglavnom tržištima u razvoju. No, s vremenom su usvajali znanja u brojnim stranim tvornicama u Kini i naučili kako se prave vrhunski uređaji. Baš poput Japanaca i Južnokorejaca prije njih.

Xiaomi, OnePlus, Gionee, Oppo… samo su neke od kineskih tvrtki koje su već predstavile vrhunske uređaja, a ovom odabranom društvu priključio se još jedan pridošlica – Smartisan. Naziv tvrtke nema veze s partizanima već je riječ o složenici riječi smart (pametan) i artisan (majstor). Sudeći prema prvim recenzijama, prvi Smartisanov mobitel T1 zbilja je pametno i majstorski napravljen.

Krenimo od hardveraja. IPS zaslon je standardnih 5 inča i rezolucije 1080p, a prednja i stražnja strana uređaja prekriveni s Gorilla Glasom 3. Unutra je četverojezgreni Snapdragon 801 na 2.5GHz, 2GB RAM-a, baterija od 2,570mAh, 16 ili 32 gige integrirane memorije i sekundarni mikrofon. Zanimljivo, integriranu memoriju nije moguće proširivati microSD karticama. Za fotkanje se brine stražnja kamera od 12 megapiksela, sa Sonyjevim IMX214 senzorom, a prednja, selfie kamera ima 5MP.

Sve su to vrhunske, iako već pomalo standardne specifikacije za mobitel visoke klase. Puno je zanimljiviji operativni sustav kojeg u Smartisanu razvijaju duže od godinu dana. Smartisan OS je u osnovi Android, samo što je toliko promijenjen da ga niti rođena majka ne bi prepoznala.

Na početnom ekranu nalazi se samo devet ikona na rešetci (grid), plus tri ikone na dock traci. Jednostavnim 'pinchom' zaslon je moguće zumirati pa se, umjesto devet ikona u 3x3 rešetci, dolazi do grida od 6x6 ili 9x9. Također, T1 se može podesiti i da izgleda poput standardnog Androida, ali to baš i nema smisla, zar ne?

Uređaj ne dozvoljava 'wallpapere' na početnom ekranu, jer u Smartisanu inzistiraju na čistom i preglednom izgledu svog korisničkog sučelja. Smartisan OS donosi mnoštvo malih, ali korisnih poboljšanja, poput dvije tipke na kućištu koje se mogu istovremeno pritisnuti za fotografiranje, bez otključavanja moba i pokretanja kamere.

Svajpaš li palcem dolje na zaslonu, cijeli će se ekran smanjiti kako bi svim ikonama mogao pristupiti palcem, a 'nacrtaš' li palcima krug, zaslon će se rotirati u pravcu crtanja. SMS poruke koje sadrže datum i vrijeme moguće je odmah ubaciti u kalendar, pošto ih OS prepoznaje, audio player izgleda poput gramafona koji podržava premotavanja dok je za buduću verziju OS-a najavljena i opcija 'scratcha', baš kao na pravoj gramofonskoj ploči. Uglavnom, Smartisan OS je drugačiji i donosi mnoštvo noviteta koje detaljno možeš proučiti ovdje.

Spomenimo i da T1 dolazi u kutiji posebno dizajniranoj od engleske tvrtke James Croppper, a kvaliteta izrade samog uređaja je vrhunska. Sve ovo ogleda se u cijeni koja je očekivano visoka. 3G verzija uređaja u Kini će se početi prodavati u srpnju po cijeni od CN¥3.000 (2.700 kuna), dok će se 4G verzija u kineskim trgovinama pojaviti do kraja godine (CN¥3,500 ili 3.100 kuna). Skupo, ali još uvijek jeftinije od konkurencije u toj klasi.

Posljednja izmjena: 26.05.2014.
Možda će te zanimati i: