bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
SMS Wikipedia
‹ Tech novosti

SMS Wikipedia 26.10.

Zamisli svijet u kojem se najbliže računalo s pristupom internetu nalazi iza treće planine s desna, u kojem su smartfoni rjeđi od jednoroga, a svi komuniciraju uglavnom pomoću mobitela iz prošlog stoljeća. Dobrodošli u Keniju!

Možda smo malo pretjerali pri opisivanju Kenije u uvodu, ali ta afrička zemlja, bar kad su neke tehnologije u pitanju, još uvijek debelo zaostaju za razvijenim državama svijeta. Ipak, iako nemaju infrastrukturu za brzi Internet, u Keniji su mobilne usluge u mnogim stvarima, pogotovo SMS servisi, prešišale one kod nas. Na primjer, moguće je slati novac putem SMS-a, a samo jedan takav servis, M-Pesa, ima više od 17 milijuna korisnika.

SMS je u Keniji ono što je kod nas Internet i ne čudi da brojne svjetske tvrtke u toj zemlji pokušavaju svoju tehnologiju prilagoditi starom, dobrom slanju poruka. Među njima je i Facebook, ali najdalje je zasad otišla Wikipedia.

Online enciklopedija postala je sastavnim djelom našeg života. E, sad zamisli kako je Kenijcima kad ne mogu saznati, na primjer, kakav je to vampirski broj ili koja je najuža ulica na svijetu. Naravno, Wikipedia nudi mnogo korisnije podatke od ovih, poput informacija o poljoprivredi, higijeni, edukaciji i još puno toga. Rijetki Kenijci imali su pristup Wikipediji, ali to bi se sad trebalo promijeniti.

Naime, Wikipedia se udružila s tamošnjim mobilnim operaterom kako bi korisnicima ponudili SMS pristup online enciklopediji. Usluga će prva tri mjeseca biti besplatna, a za aktivaciju usluge, nazvane Wikipedia Zero, treba nazvati *515#.

Sustav navigacije je pomalo nezgrapan zbog poznatih ograničenja SMS-a, ali stvar šljaka i to je najvažnije. Nadamo se samo da će netko i kenijske klince upozoriti da ne uzimaju zdravo za gotovo sve ono što iskopaju na Wikipediji.

Izvor

Posljednja izmjena: 26.10.2013.
Možda će te zanimati i: