bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Solarni Wi-Fi
‹ Tech novosti

Solarni Wi-Fi 15.02.

Nema struje, nema izgrađene infrastrukture za mobilne mreže, nema telefona, a niti kiša ne 'zalazi' prečesto u bespuća središnje Kenije. Kako na takvom mjestu uvesti Internet? Kao i uvijek, gdje ima volje ima i načina…

Grad Nanyuki u središnjoj Keniji, prava je zabit. Udaljen 150 kilometara od glavnog grada, Nairobija, Nanyuki je jedino poznat po činjenici da se nalazi blizu Mt. Kenije, drugog najvišeg vrha Afrike. Životni standard je prilično nizak, ali država nastoji educirati buduće naraštaje kako bi u budućnosti Kenija postala sretnijim mjestom za život. Naravno, školstvo bez računala i Interneta danas ne znači puno. Kenijci, stoga, nastoje informatizirati škole, ali kad u većini škola nema niti struje, niti Interneta, takvo što počinje graničiti s nemogućim.

Srednja škola Gakawa, u istoimenom gradiću udaljenom 10 kilometara od Nanyukija, donedavno nije imala niti jedno računalo, o pristupu netu da i ne govorimo. 'Za spajanje na net morali smo putovati u Nanyuki, a povratna karta košta 100 kenijskih šilinga (oko 7 kuna)', kaže Beatrice Ndernago, ravnateljica škole. Sedam kuna nama se ne čini velikim novcima, ali mnogim Kenijcima to predstavlja ozbiljan izdatak.

No, sve se promijenilo zahvaljujući inicijativi Microsofta i lokalnih telekoma. Gakawa je odabrana za pilot projekt nazvan Mawingu (svahili riječ za oblak). Mawingu je prvi korak u uvođenju brzog i jeftinog wi-fija koji bi s vremenom trebao umrežiti cijelu Keniju, a potom i Afriku.

Pošto u Gakawi nema struje Microsoft je u suradnji s kenijskom vladom i lokalnim telekomom postavio bazne stanice na solarnu energiju. Sunčeva svjetlost jedina je stvar koja ne nedostaje u okolici ekvatora, a same bazne stanice koriste tzv. 'bijeli' frekvencijski prostor. Naime, televizije svugdje prelaze na digitalni signal, pa se oslobađaju frekvencije koje su prijašnjih desetljeća bile rezervirane za prijenos analognog tv signala. Najzanimljivije su frekvencije u rasponu od 400 do 800 MHz. Radio valovi na tim frekvencijama prolaze kroz zidove, 'zaobilaze' brda i ostale fizičke prepreke te imaju vrlo velik domet. Velik domet znači i manje baznih stanica, a samim tim i manje troškove izgradnje i održavanja. Dodatni plus je što za prihvat takvog signala može poslužiti i stara tv antena.

'Afrika je savršena za pionirske pothvate s tehnologijama 'bijelog' frekvencijskog prostora', tvrde izvođači radova. Kenija tako ima priliku postati globalnim predvodnikom iskorištavanja 'bijelog' prostora. Kod nas, u Europi, čeka se kraj ove godine kako bi se u potpunosti oslobodio ovaj frekvencijski prostor, a najdalje su u pripremama otišli Britanci. Amerikanci također eksperimentiraju s novim wi-fi tehnologijama koje bi iskoristile 'prazne' frekvencije, jednako kao i Japanci, Indonežani i mnogi drugi. No, dok svi oni donesu zakone i pravila korištenja tih frekvencije, Kenijci će već naveliko surfati Internetom zahvaljujući solarnim panelima i wi-fi vezi budućnosti.

'Internet je iskustvo koje mijenja život', kaže ravnateljica Nderango i dodaje, 'Uvjerena sam kako će naši učenici i nastavnici sad imati dodatni motiv za učenje, a moj posao će postati nešto lakši.'

Svi su na dobitku, ali što će se dogoditi kad kenijski tinejdžeri otkriju Harlem Shake, MLP, Nicholasa Cagea, 4 panel stripove i ostale internetske memeove? Bit će zabavno. ;)

Izvor

Posljednja izmjena: 15.02.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Bambuchko 18.02.2013. 04:14
  • mogli bi doc i tu 30ak km od zg-ja probat napravit nekaj...
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)