bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Stiže još jedan Samsung na Tizenu
‹ Tech novosti

Stiže još jedan Samsung na Tizenu 14.10.

Tko, što? Tizen! Komu, čemu? Nama! Drugim riječima, Tizen je open-source operativni sustav kojeg gura skupina tvrtki predvođenih Samsungom. Da u Samsungu misle ozbiljno, kad je u pitanju Tizen, pokazali su najavom drugog Tizen smartfona koji će ubrzo u prodaju

Najveći svjetski proizvođač smartfona ne skriva da želi smanjiti svojevrsnu ovisnost o Googleovom Androidu. Uzalud ti svi mobiteli kad se na njima vrti operativni sustav na kojem masne pare zarađuje netko drugi.

Iz tog je razloga Samsung prije par godina podržao inicijativu za izradom open-source mobilnog OS-a, baziranog na Linuxu. Udružili su se s brojnim drugim tvrtkama, poput Fujitsua, Intela, Huaweija, Panasonica…, i uspjeh nije izostao.

Prva verzija Tizena objavljena je 2012.,  a danas je ovaj OS ozbiljan komad softvera koji može skoro sve što mogu Android i iOS.

Prvi Tizen smartfon, Samsung Z1, počeo se prodavati u Indiji u siječnju, a ovih je dana Samsung najavio njegovog nasljednika – Z3. I ovaj će se uređaj prodavati u Indiji koja je postala svojevrsnim testnim poligonom za ispitivanje novih, mobilnih tehnologija.

Z3 je pristojan mob s 1,3GHz quad-core procesorom, 1GB RAM-a, 8 giga proširive integrirane memorije, 5-inčnim 720p Super AMOLED zaslonom te kamerama od 8 i 5 MP.

Cijena ovog uređaja u Indiji iznosi nekih 870 kuna, a u Samsungu se nadaju da će Z3 ponoviti uspjeh svog prethodnika koji se prodao u više od milijun primjeraka.

I mi navijamo za Z3, jer bi uspjeh tog uređaja zagarantirao pojavu novih Tizen mobitela, ovaj put i na našem tržištu.

Izvor

Posljednja izmjena: 18.10.2015.
Možda će te zanimati i: