bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Symbian tiho odlazi u legendu
‹ Tech novosti

Symbian tiho odlazi u legendu 23.06.

Prije iOS-a, prije Androida, prije većine današnjih mobilnih operativnih sustava - bješe Symbian. Nekad uzor i neprikosnoven lider, a uskoro povijest. Naime, Nokia je objavila kako će ovo ljeto proizvesti i isporučiti zadnji Symbian mobitel

Dvije godine nakon što je Nokia objavila kako svoju budućnost veže uz Windows Phone, ovih dana iz Finske je stigla puno tiša objava za javnost - Nokia će vrlo brzo prestati proizvoditi Symbian mobitele i tako zatvoriti jedno važno poglavlje u povijesti kompanije.

Prije samo tri godine Nokia je u jednom tromjesečju isporučila 24 milijuna Symbian smartfona, a u prvom tromjesečju ove godine ta brojka je pala na samo 1,2 milijuna. Nekad su držali 44 posto tržišta pametnih telefona, a danas niti jedan posto. Razlozi prestanka proizvodnje Symbian mobača i više su nego očiti.

No, Symbian će ostati upamćen kao prvi, pravi mobilni operativni sustav. Prvi Symbian mobitel Nokia je proizvela 2001. godine. Bila je to, danas legendarna, Nokia 9210 Communicator - prvi GSM mobitel sa zaslonom u boji. Godinu dana kasnije novi Symbian mobitel, Nokia 7650, napravila je pravu senzaciju. Prvi mobač s digitalnom kamerom i polifonim melodijama, čak se pojavio i na naslovnici uglednog Economista kao 'mobitel budućnosti'.

Nastavak uspješnih Symbian modela nastavljen je s Nokijom 7710 – prvim Fincem s ekranom osjetljivim na dodir. No, ubrzo je stigao iPhone i Android, a Nokia se nikako nije snalazila na novom tržištu. Prije dvije godine potpisana je 'smrtna presuda' za Symbian, prelaskom Nokije na Windows Phone.

Zadnji trzaji operativnog sustava na odlasku i Nokijinih pokušaja da spase stvar prošle godine su donijeli Nokiju 808 PureView. Unatoč solidnim specifikacijama i kameri od čak 41 MP, 808 je podbacio na tržištu. Zadnji 808 uskoro će sići s Nokijinih proizvodnih traka gdje tvrde kako će njegov i Symbianov duh nastaviti živjeti u novim Windows Phone mobitelima, poput Nokije 925.

Spomenimo i da je prvi smartfon u povijesti Ericsson R380, proizveden 2000. godine, također radio na Symbianu.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.06.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
 • domicius 01.07.2013. 10:04
 • "Symbian će ostati upamćen kao prvi, pravi mobilni operativni sustav."
  A gdje je Palm OS u toj priči? Bar za njega znam da je stariji od Symbiana.

  I ne znam odakle vam informacija da je prvi smartphone Ericsson R380. Možda "prvi Symbian smartphone"? Ne znam.
 • 0 Odgovora
 • MASTER SOUND 23.06.2013. 22:50
 • Imam mobilni telefon koji koristi Symbian i dokle god radi, ne bih ga mijenjao niti za bilo koji drugi mobilni telefon koji na sebi ima drugačiji operativni sustav. Moj razlog tome jest što mobilni telefon koristim samo za pozive i SMS poruke, znači ništa Internetski video sadržaji i slično.
 • 1 Odgovor
 • Mirko Nikolic 27.06.2013. 11:19
 • sve što si rekao potpisujem s tim da i net radi po meni čist OK, npr na 6120c, evo jučer sam ju koristio kao 3G modem i za surfanje s njom sa bonbon internet sim karticom i sve je super sve je za 5 žao mi je symbiana...
 • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)