bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Telefonske govornice postaju WiFi kiosci
‹ Tech novosti

Telefonske govornice postaju WiFi kiosci 19.11.

New York je poznat po puno toga, između ostalog i po telefonskim govornicama. Vidjeli smo ih u nebrojeno filmova, a po samom gradu ima ih na tisuće. Problem je, zadnjih godina, nitko ih više ne koristi. Što s njima?

Telefonske govornice New Yorka dobro znamo iz mnogih tv serija te filmova poput Supermana, u kojem Clark Kent govornice koristi za brzinsko presvlačenje, ili Telefonske govornice – filma u kojem Colin Farrel 90 minuta praktički ne izlazi iz iste.

Širom New Yorka ima 10.000 takvih govornica. No, dolaskom mobilne telefonije građani New Yorka počele su govornice koristiti sve manje i manje, a danas ih ne koristi više nitko.

Umjesto da počupaju sve govornice, gradski oci New Yorka odlučili su iskoristiti postojeću infrastrukturu i zastarjele govornice zamijeniti s modernim kioscima koji će, između ostalog, omogućavati besplatan WiFi pristup svima u blizini.

Naravno, kiosci će se i dalje moći upotrebljavati kao telefonske govornice, a novost je da će svi pozivi unutar SAD-a biti besplatni. Kiosk će krasiti veliki zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg će prolaznici moći pristupiti gradskim službama, informacijama i kartama grada.

Dok kioske nitko ne koristi, zasloni će emitirati reklame i tako gradu donijeti 500 milijuna dolara zarade u idućih 12 godina.

Promijenjeno je i ime pa se sad 'pay phone' zove 'link', a mreža takvih 'linkova' trebala bi stvoriti najveći besplatan WiFi prostor na svijetu.

Radovi na pretvaranju New Yorka u zonu besplatnog WiFija započet će 2015. dok će ostvarenje ambicioznog plana potrajati nekoliko godina.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.11.2014.
Možda će te zanimati i: