bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Teleprinter postao teletwitter
‹ Tech novosti

Teleprinter postao teletwitter 28.08.

Adam Vaughan jedan je od onih ljudi koji se prihvate posla nakon što im neka ideja padne na pamet. Ovaj je Englez izradio teleprinter, napravu kakva se danas viđa samo u muzejima i povijesnim filmovima. Što će mu teleprinter, pobogu? Pa za tvitanje!

Teleprinter ili ticker izmišljen je sredinom 19. stoljeća kako bi tadašnji trgovci dionicama mogli pratiti kako se kreću cijene na burzi. S vremenom su došli radio i televizija pa je teleprinter ubrzo završio u ropotarnici povijesti. Odlika teleprintera bile su kratke i jasne poruke. Zvuči poznato? I danas imamo način komunikacije koji odlikuje brza, jezgrovita komunikacije. Naravno, riječ je o Twitteru.

Englez Adam Vaughn prvi je skužio ovo sličnost između teleprintera i Twittera te se bacio na posao kako bi napravio uređaj za jedinstven način prikazivanja tvitova. Izradio je repliku starih teleprintera od raznih dijelova koje je iskopao ne internetu, iako priznaje da nikad prije nije pokušao nešto slično: 'Ne radim modele i trebalo mi je dosta vremena prije nego sam bio zadovoljan konačnim izgledom. Htio sam gadget koji zbilja izgleda kao da je iz pretprošlog stoljeća i koji bez srama mogu držati na svom stolu'.

Adamov teletwitter pokreću električna energija, a ugrađeni mikrokontroler svakih 30 sekundi spaja se s računalom putem Ethernet kabla, provjerava ima li novih tvitive, te ih 'otkucava' pomoću malenog termalnog printera skrivenog u drvenom postolju.

Uređaj je izazvao veliko zanimanje pa Adam sad radi na novoj, komercijalnoj verziji koja bi trebala koristiti Wi-Fi vezu i omogućiti korištenje više Twitter korisničkih računa, te printati Fejs i Google Plus statuse. Adam odbija govoriti o konačnoj cijeni svog uređaja, jer još uvijek nije zadovoljan konačnim izgledom.

Pratimo i javimo ti kad se ovo čudo pojavi u maloprodaji. Ako ništa drugo, bio bi to idealan rođendanski poklon nekoj dragoj osobi koja ne može bez Twittera ili Fejsa.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.08.2013.
Možda će te zanimati i: