bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Twitter patrola
‹ Tech novosti

Twitter patrola 31.01.

Rimska policija počela je koristiti sveprisutnost društvenih mreža kako bi si olakšali posao i pritom pomogli građanima. Naime, nepravilno parkirane automobile na rimskim ulicama sad je dovoljno uslikati te poslati tvit policiji

Rim – vječni grad u kojem vlada vječna gužva na ulicama. Malo je parkirališnih mjesta na rimskim ulicama i zbog toga većina stanovnika glavnog grada Italije fura Smartove, Fiate 500 i slične mini automobile. Baš kao i kod nas, ima i onih koji parkiraju posvuda – na zebrama, pločnicima pa čak i nasred ceste. Policajaca je premalo da pokriju tako velik grad i većina takvih prijestupnika izvuče se bez kazne.

No, početkom ove godine rimska je policija u svoju borbu protiv bahatih vozača odlučila uvesti Twitter. Sad je dovoljno fotkati nepravilno parkiran automobil ili moped, te sliku s adresom tvitati na @PLRomaCapitale. Dežurni policajci obavijestit će najbližu patrolu koja hita na mjesto prekršaja kako bi vlasniku automobila 'stisnuli' kaznu.

Osim bahatih vozača, @PLRomaCapitale obavještava tviteraše i o stanju u prometu te problemima na gradskim ulicama. Za nedavnih oluja u 'vječnom gradu', objavljivali su koje su ulice zatvorene, koje prometnice valja izbjegavati i, općenito, pokušavali pomoći stanovnicima milijunskog grada.

Sjajan primjer korištenja interneta i društvenih mreža u državnim službama Italije, zemlje s kojom se često uspoređujemo kad su u pitanju mentalitet i način života. A mi? Pa, nadamo se da će ovo pročitati i netko iz naše policije.

Posljednja izmjena: 31.01.2014.
Možda će te zanimati i: