bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Upoznaj Jibu – prvog kućnog robota
‹ Tech novosti

Upoznaj Jibu – prvog kućnog robota 17.07.

Svaka obitelj uskoro bi, osim perilice, štednjaka i ostalih kućanskih aparata, mogla imati i robota. Jibo će se uskoro pojaviti u prodaji, a moći će odgovarati na telefonske pozive, zabavljati klince pričama, voditi zabilješke, slikati nas…

Baš bi bilo fora imati robota poput Walleja, zar ne? Načekat ćemo se da roboti počnu razmišljati, ali uskoro ćeš moći kupiti prvog, pravog kućnog robota. Roboti za zabavu nisu nikakva novost. Sony je pokušao s AIBO-m, robotom u obliku psa koji je bio samo zabavna igračka. Profesorica s uglednog MIT-a, Cynthia Breazeal, otišla je korak dalje. Osnovala je tvrtku i sa suradnicima stvorila robota koji će biti koristan, a ne samo zabavan.

Mališan, koji neodoljivo podsjeća na Eve iz Pixarovog hit filma, zove se Jibo i sudeći prema demonstraciji na YouTubeu mogao bi naći svoj put do kupaca. Za razliku od Eve, Jibo ne leti, pa čak niti ne hoda, ali zato može okretati glavu, voditi razgovore, bilježiti sve što mu kažeš, odgovarati na glasovne i video pozive, pričati priče, pružiti ti emocionalnu podršku i još puno toga.

Visok je 28 cm, teži 2,7 kg, na faci mu se nalazi veliki touchscreen fullHD rezolucije te ima ugrađene kamere, zvučnike i mikrofone. Tijelo mu je osjetljivo na dodir i možeš ga 'probuditi' laganim tapkanjam. Naravno, reagira te prepoznaje glasove i face ukućana pa sve oslovljava imenom.

Hardver je impresivan, a izgleda da niti softver puno ne zaostaje. Nove Jibo aplikacije bit će moguće skinuti s interneta, a njegovi tvorci očekuju kako će developeri pronaći mnoštvo novih primjena za simpatičnog robota.

Jibo će u prodaju krajem ove ili početkom slijedeće godine po cijeni od 500 dolara. Pitanje je – treba li ti uopće kućni robot? Ako imaš love na bacanje, što da ne? U suprotnom, kao i kod svake druge, nove tehnologije, pričekaj koju godinu dok se ne pojavi mnoštvo jeftinijih kopija te da Jibo postane napredniji i pametniji.

Posljednja izmjena: 21.07.2014.
Možda će te zanimati i: